Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2022

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden van Vidomes, Staedion, en Wonen Limburg.

24/7 een oogje in het zeil

Vidomes heeft de bezem gehaald door de wirwar aan beveiligingscamera’s. Via een aanbestedingsprocedure beschikt de corporatie nu over een eenduidig en goed beveiligd systeem voor cameratoezicht.

Vidomes hangt honderden digitale camera’s met bijbehorende hardware op in ongeveer 60 woningcomplexen. De bewaartermijn en het uitlezen van beeld is in lijn met de AVG-privacywetgeving. En er is beleid vastgelegd voor de toepassing van cameratoezicht.

Met een videomanagementsysteem kunnen geautoriseerde medewerkers altijd, overal en op verschillende apparaten de camera’s bedienen en de beelden bekijken. De werking van alle apparatuur wordt 24/7 gemonitord via het service- en monitoringsysteem van de cameraleverancier.

Dus nooit meer de onaangename verrassing dat een camera stuk is op het moment dat er beelden nodig zijn. ‘Vooral dat laatste is een enorme stap vooruit’, zegt projectleider Monique Kooij.

Meer weten? Mail Monique Kooij.


Een huis in een garagebox 

Waar eerst spullen of auto’s stonden, wonen nu mensen. Staedion heeft samen met de gemeente Den Haag 7 garageboxen in het centrum omgebouwd tot 7 volledig geïsoleerde woningen.

In de straat zat oorspronkelijk op de begane grond een aantal garagebedrijven, later verhuurd als opslagruimte. De straat werd steeds rommeliger met soms overlast voor de bewoners van de woningen erboven.

Naar een idee van een Staedion-medewerker heeft de corporatie er nu 4 sociale huurwoningen, 1 middenhuur- en 2 vrijesectorhuurwoningen van gemaakt. Ook zijn de entrees naar de bovenwoningen opgeknapt. De straat ziet er weer fris uit en is dankzij de extra woningen veel levendiger: een mooie impuls voor het imago van de buurt.

Meer weten? Mail Kim Farber. Of bekijk de video van de oplevering.


Zonnekunst

Kunst en duurzaamheid gaan hand in hand in Sittard. Op de gevels aan de zonkant van flats heeft Wonen Limburg zonnepanelen laten monteren die samen een kunstwerk vormen.

De corporatie heeft forse duurzaamheidsambities en wilde behalve het dak ook twee gevels van de flat benutten om zonne-energie op te wekken. ZigZagSolar bedacht daarvoor een zigzag-oplossing: het zonnepaneel is naar de zon gericht en een decoratief paneel naar de omgeving. Samen tellen de panelen op tot een gevelkunstwerk.

Een kunstenaar maakte schetsenontwerpen waaruit de bewoners konden kiezen. Het gevelkunstwerk bestaat uit 200 zonnepanelen, samen goed voor 16.000 kWh per jaar. Deze energie wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke ruimtes in de flat. Voor de bewoners betekent dit een besparing op hun servicekosten.

Meer weten? Mail Floriaan Koot. Of lees het artikel op de website van Wonen Limburg.

En kijk ook eens bij de Aedes-toolbox Zonnepanelen.