Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2020

Column

Noodkreet in vermomming

Marco de Wilde is directeur-bestuurder bij Veluwonen in Eerbeek

2 minuten leestijd


Weet u nog. Een maand geleden maakten we ons druk over de ‘Red dit land’-tweet van Thierry Baudet. Ook wel bekend geworden als de ‘Marokkanen’-tweet. De leider van de virtueel grootste politieke partij van Nederland twitterde dat vriendinnen ‘ernstig worden lastig gevallen door vier Marokkanen’ en ‘Breek los van politiek correct gelul. Red dit land’.

De vraag of de tweet is gebaseerd op juiste of onjuiste feiten is niet zo relevant. Baudet maakt de vier Nederlanders met een migratieachtergrond (ambtenaren in functie of niet, sympathiek of niet, Marokkaan of niet) tot symbool van de teloorgang van Nederland. Door op hem te stemmen kan het land gered worden, is zijn boodschap.

De tweet zelf is gewoon de zoveelste coming-out van Baudet. Ik verbaas mij vooral over de reacties van zijn collega-politici. Die varieerden van ‘Onjuist en veel te kort door de bocht’ via ‘Onverstandig’ tot ‘Wees een vent en bied je excuses aan’. Vrijwel iedereen legde een link met de onjuiste feiten waarop Baudet zich baseerde. Niemand groef een spade dieper. Niemand benoemde het onderliggende, tamelijk angstaanjagende, probleem.

‘Red dit land, begin bij de volkshuisvesting’

Het is een nare waarheid, maar de medestanders van Baudet zijn flink vertegenwoordigd onder huurders van corporatiehuizen. En dat sluit naadloos aan bij het onlangs verschenen RIGO-rapport Veerkracht in het corporatiebezit over de groeiende tweedeling in Nederland. ‘Arme wijken gaan hard achteruit’ kopte Trouw over dat onderzoek. Een stem op een protestpartij ligt dan voor de hand. Neem het stemmers uit armere wijken eens kwalijk.

Dat brengt me terug bij de spade dieper. Het garen dat Baudet spint, wordt door overheidsbeleid als wol op het spinnenwiel gezet. De tweet van Baudet is niets anders dan een politiek vakkundig vermomde noodkreet uit gewone wijken, waar het almaar slechter gaat. Zolang de volkshuisvesting beleidsmatig gezien wordt als een tijdelijk vangnet voor de verliezers op de woningmarkt kan Baudet zich verheugen in een groeiende aanhang. Red dit land. Begin bij de volkshuisvesting.

marco.dewilde@veluwonen.nl

FOTO: ANTOINETTE MARTIJNSE