Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Alle Drentse sociale huurwoningen bij elkaar

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Alle Drentse sociale huurwoningen bij elkaar
2. Natuurlijke drainage
3. Weer aan het werk
4. Huurders Bo-Ex kiezen voor zelfbeheer
5. Passieve woningen in Norg
6. Effectief rapporteren met RGS
7. Speels energiebesparen

Eind april gaat Thuiskompas online. Via dit platform kunnen woningzoekenden reageren op het complete aanbod van beschikbare sociale huurwoningen in Drenthe. De corporaties ontwikkelden het platform in co-creatie met twaalf huurdersorganisaties.

Thuiskompas is een vervolg op Drenthehuurt.nl. Op die website stonden alle beschikbare sociale huurwoningen bij elkaar, maar reageren ging nog via de afzonderlijke corporaties. Bij Thuiskompas geldt één inschrijving voor het hele gebied. Woningzoekenden betalen geen inschrijfgeld, dus kunnen kosteloos reageren. Als ze een woning hebben gevonden, betalen ze 25 euro acceptatiekosten.

Gelijkwaardige partners
De twaalf huurdersorganisaties waren vanaf het begin als gelijkwaardige partners bij het project betrokken. Hun inbreng ging veel verder dan het adviesrecht uit de Overlegwet. Ze hadden zitting in de projectgroep en de stuurgroep. Door de huurdersorganisaties vroeg bij het proces te betrekken, was een individueel adviestraject per corporatie niet nodig.

De huurdersorganisaties hebben zich vooral hard gemaakt voor de betaalbaarheid en het gebruiksgemak van de website. Ze helpen ook mee het nieuwe systeem te testen. De samenwerking van corporaties en huurdersorganisaties krijgt een structurele vorm zodat betrokkenheid bij eventuele aanpassingen in het beleid geborgd blijft.

Niet kris kras
Grote zorgen over concurrentie van woningzoekenden buiten een gemeente is er niet. Uit ervaring blijkt dat mensen vooral binnen hun eigen gemeente zoeken en dus niet kris kras door de regio gaan verhuizen.

Meer weten? Mail Karin Koers van Actium.

Of kijk op de website van Thuiskompas.

tekst: christine van eerd