Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Zoektocht naar betaalbaar wonen

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Helderheid over schoonmaak
2. Cijfers op één plek
3. Zoektocht naar betaalbaar wonen
4. Zelf een bestuurder zoeken en vinden
5. Slimme verhuisketens dankzij computermodel
6. Deur open met je mobiel
7. Bliksemsnel akkoord voor verduurzaming
8. Virtuele corporatiemedewerker komt eraan

Kunnen we een woning realiseren die zonder huurtoeslag betaalbaar is voor de laagste inkomensgroepen en waar geen geld bij hoeft voor bouw, beheer en onderhoud? Met die vraag ging Rentree in 2016 aan de slag. Met als resultaat 18 appartementen in Deventer die deze zomer klaar waren.

‘We zijn andersom gaan denken’, vertelt manager Vastgoed Carin Hemeltjen. ‘Meestal probeer je met allerlei afslagen en subsidies een woning bereikbaar te maken voor de doelgroep. Nu hebben we onderzocht wat er kan voor een huurprijs van 400 euro.’

Rentree verkende samen met bouwpartners, gemeente en provincie verschillende opties: tijdelijke kant-en-klaarwoningen, transformatie in bestaande bouw en nieuwbouw. Dat laatste bleek het haalbaarst, vanwege de langere exploitatieduur.

Bij de zoektocht had een klankbordgroep van bewoners een belangrijke rol. In drie sessies kwamen woonwensen in beeld en werd besproken welke vormen van zelfbeheer haalbaar zijn.

Wat kan er voor een huurprijs van 400 euro? Rentree kwam op dit antwoord in Deventer.

Uiteindelijk is Rentree uitgekomen op een eenpersoonswoning van 30 vierkante meter met een huur van 425 euro. Het doel is dus net niet gehaald. Wel zijn de energiekosten van de gasloze woningen zeer laag.

Extra hoge plafonds
Het ruimtelijk gevoel dat de klankbordgroep belangrijk vond is bereikt met extra hoge plafonds. De onderhoudskosten zijn beperkt door de gekozen materialen. En door de inzet van bewoners voor kleine reparaties en tuinonderhoud is er een besparing van 20 procent op de gemiddelde beheerlast.

Die eigen inzet vraagt ook dat de huurders op dit punt gemotiveerd zijn. De toewijzing van de woningen gebeurt daarom anders dan anders: huurders zijn geselecteerd op inschrijfduur, motivatie en talent.

Inspiratieboekje
Rentree heeft dit project vooral met eigen medewerkers uitgevoerd. Carin Hemeltjen: ‘Mensen vonden het heel inspirerend om vrijuit te denken. Als je de goede vragen stelt, krijg je creatieve nieuwe energie.’

Rentree maakte een informatieboekje over de zoektocht: geen blauwdruk voor nieuwe projecten, maar een inspiratiebron om te blijven zoeken naar vernieuwing en innovatie. Of mail Carin Hemeltjen voor meer informatie.

tekst: christine van eerd