Volgend artikel

Mensen en Wonen

‘Ik ben gestopt met werken toen mijn man ziek werd’

2 minuten leestijd

‘Ik moet nog een plekje zoeken voor mijn kerstspulletjes’, zegt Yvonne van Schaik. Ze woont met haar man Ko sinds vier weken in een nieuw appartement. Vlak bij de winkels in het centrum van Alphen.

‘We zijn kleiner gaan wonen. Veel spullen en kasten hebben we weggedaan. Is best wel wennen. Ik ben gestopt met mijn werk in de supermarkt toen mijn man de diagnose Alzheimer kreeg. Zelf heb ik al meerdere keren kanker gehad. Nu wil ik vooral nog zo veel mogelijk tijd met mijn man doorbrengen en voor hem zorgen.

Dat betekent wel minder inkomen. Ons oude huurappartement in de vrije sector zou te duur worden. Na de winter doen we ook de auto weg, om garagekosten te besparen. We wonen nu wel lekker dichtbij de winkels. En bij onze dochter Rianne.

Zij kan door een aangeboren aandoening maar korte stukjes lopen en kan niet zo goed tegen veel drukte om haar heen. Ik help haar vaak met boodschappen doen, met haar administratie en ik ga met haar mee naar de dokter. Onze twee zonen wonen ook in de buurt. Daar heb ik veel steun aan.

Foto: Bas Duijs

Yvonne (62) en Ko (70) van Schaik huren in Alphen aan den Rijn een nieuw levensloopbestendig appartement van 77 vierkante meter van woningcorporatie Woonforte. Ze kregen dit huis toegewezen omdat mevrouw Van Schaik mantelzorger is voor haar man en haar dochter, die in de buurt woont. Huur is 740 euro en nog 50 euro garagehuur.

In dit nieuwe huis ben ik echt blij met de grote L-vormige keuken die we zelf mochten laten plaatsen. Helemaal naar mijn zin met een magnetron en een inductiekookplaat. Alleen zonde dat er van de bouw toch wel een keukentje geplaatst bleek toen we de sleutel kregen. Moesten we dat er zelf eerst weer uit slopen....

De verhuizing was zwaar voor Ko. Ik zie hem nu weer opfleuren. Hij geniet van het uitzicht. En af en toe maakt hij een praatje met de huismeester in het complex. Zelf is hij vroeger ook huismeester geweest.’

tekst: margriet pflug