Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 6-2018

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

4 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Alkmaar, Nijkerk, Den Haag en het Rivierengebied.

RECYCLEWERKPLAATS

Voordat Van Alckmaer galerijflats in de wijk Kooimeer ging verduurzamen, liet de corporatie onderzoek doen naar sociale omstandigheden in de Alkmaarse wijk. Bewoners klagen over overlast van jongeren, zwerfvuil, gebrek aan samenhang en veiligheid. Een plastic-recyclewerkplaats gaat hierin verandering brengen. Het idee ontstond na gesprekken met bewoners van de flats.

De werkplaats staat op een schoolplein in de buurt. Hier maken jongeren met 3D-printers nieuwe producten van op straat gevonden plastic. Zo werken ze mee aan een schonere wijk en verdienen ze een zakcentje. Eerste opdrachten zijn sleutelhangers voor deelnemers aan een stakeholderbijeenkomst van de corporatie en een tegeltableau aan een van de flats.

De werkplaats moet uitgroeien tot ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners. Er komen meer activiteiten rondom het thema afval, wat moet leiden tot meer bewustzijn en een schonere buurt. ‘We doen dit niet alleen’, zegt manager Wonen Inge Zwaan.

‘We werken nauw samen met onder andere collega-corporatie Woonwaard, bouwbedrijf Hemubo die de werkzaamheden aan de Kooimeerflats uitvoert, de gemeente, scholen in de buurt en afvalenergiecentrale HVC. Juist die brede betrokkenheid vinden we heel positief.’

De werkzaamheden aan de drie galerijflats zijn in volle gang. Bij oplevering in 2019 zijn de 218 appartementen gasvrij door aansluiting op een warmtenet. De flats krijgen energielabel A+ en zijn voorbereid voor nul-op-de-meter.

Meer weten? Mail naar Inge Zwaan: i.zwaan@vanalckmaer.nl.

Foto: Wiep van Apeldoorn

OPSTAPWONINGEN

Woningstichting Nijkerk (WSN) verhuurt 28 opstapwoningen (bekijk het filmpje van de bouw)  aan urgent woningzoekenden en jongeren. De makkelijk verplaatsbare woningen staan op een terrein op loopafstand van het centrum.

14 opstapwoningen zijn voor mensen die om verschillende redenen acuut een huis nodig hebben. Zij kunnen 2 jaar blijven. De andere 14 woningen zijn voor jongeren, waarvan de helft statushouders. Zij krijgen een huurcontract voor maximaal 5 jaar. De huur van de energiezuinige woningen van 39 vierkante meter is 417 euro plus 23 euro voor extra’s, zoals ijskast, raambekleding en kookplaat.

Het plan stamt uit 2015 en was bedoeld voor de grote groep statushouders die de corporatie moest huisvesten. Gaandeweg is de doelgroep verbreed. Er is een sollicitatieprocedure ontwikkeld voor toewijzing aan spoedzoekers. De woningen staan in groepjes van vier met een mix van bewoners. Een naburige school organiseerde een welkomstmaaltijd waar de bewoners elkaar beter leerden kennen.

De gemeente gaf ontheffing van het bestemmingsplan voor 10 jaar en garandeert voor 20 jaar een locatie in de gemeente. Dat gaf WSN voldoende basis om te investeren in de opstapwoningen (de Heijmans ONE). De stichtingskosten waren 78.750 euro; hierin is een vermindering van de verhuurderheffing verrekend. De corporatie wil uitbreiden naar circa 50 opstapwoningen.

Directeur Peter Toonen: ‘We zijn bedolven onder positieve reacties uit alle hoeken. Dit is kennelijk het goede product voor deze tijd. Het zou voor elke corporatie goed zijn om een aantal van deze woningen te hebben.’

Meer informatie over huurprijzen en voorwaarden voor huurders van de opstapwoningen in Nijkerk. 

Foto: Abel Ponger

OPKNAPSTAGE

Een portiek dat er weer strak uitziet en jongeren die relevante leerervaring opdoen. Dat zijn de opbrengsten van Pimp Your Portiek van Haag Wonen. De corporatie werkt hierbij samen met ROC Mondriaan en Bouw Meesterschilders.

Het gaat om een doorstart van een project waarmee Haag Wonen eerder successen behaalde. 12 studenten knappen onder leiding van een leermeester portieken op. 18 andere studenten lopen mee met wijkbeheerders en helpen met allerlei klussen in en om de woongebouwen.

Instroom goede vaklui
Haag Wonen en Bouw Meesterschilders delen de kosten voor de leermeester. De corporatie betaalt ook het materiaal. De gemeente, die eerder bij de Pimp-projecten betrokken was, onderzoekt wat er in de begroting van 2019 mogelijk is. ‘Haag Wonen wil met deze stageplaatsen een bijdrage leveren aan de instroom van goede vaklui in de bouw’, zegt woordvoerder Robert Kleissen. ‘We helpen deze jongeren graag verder met hun opleiding. De portieken waar de ROC-studenten aan de slag gaan, zijn officieel nog niet toe aan een opknapbeurt, maar het is mooi als deze er straks weer helemaal fris uitzien.’ 

Haag Wonen koppelde het project voorheen aan een compleet portiekprogramma. Er waren portiekgesprekken over sociale contacten tussen bewoners en over afspraken over schoonmaakprogramma’s. Ook komend jaar wordt de fysieke verbetering van de portieken verbonden aan deze sociale aspecten. 

Meer weten? Mail naar Grada Hiddink: g.hiddink@haagwonen.nl.

John van Gelder

3.400 zonnepanelen in Rivierengebied

Meindert Tegel en Mariet Vanderbroeck, leden van de Bewonersraad De Kernen finishen feestelijk als eersten in het zonnepanelenproject van woningcorporatie De Kernen. In 35 dorpen in de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Neerijnen, West Maas en Waal en Druten en Wijchen zijn in totaal op zo’n 3.400 sociale huurwoningen zonnepanelen gelegd. De corporatie vierde de feestelijk finish van deze ‘duurzaamheidstrein’ samen met huurders, Bewonersraad, wethouders en andere belangstellenden.

De Kernen heeft twee projecten uitgevoerd. Eén van 3.000 woningen in drie jaar tijd. En één project in 2014-2015 waarbij op 420 woningen met behulp van de Gelderse Impulsgelden zonnepanelen zijn gelegd. Dit eerste project is aanleiding geweest nog meer te willen doen voor meer huurders.

De Bewonersraad van De Kernen is er vanaf het begin bij betrokken geweest. Samen met de Bewonersaad is besloten tot een eenmalige verhoging van de huur met 1 procent in 2014. In combinatie met investeringen vanuit De Kernen, was het toen mogelijk het project te realiseren op deze grote schaal.

Minder CO2-uitstoot

Zo’n 75 procent van de 4.500 huurders van De Kernen profiteert nu van zonne-energie, zonder daarvoor zelf een investering te hoeven doen. Dit levert hen een forse besparing op. In de portemonnee scheelt het 3.400 huurders met zonnepanelen gezamenlijk circa 1 miljoen euro per jaar op de stroomrekening en het scheelt 3 miljoen kg C02-uitstoot per jaar.

Woonlasten laag

Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen: ‘Wij zijn er voor mensen met een smalle beurs. Energielasten maken een groot deel uit van de woonlasten. Als corporatie willen we woonlasten laag houden. Dit hebben we gedaan door fors in te zetten op het verlagen van de energielasten. Bovendien willen en moeten we verduurzamen.’

‘Afgesproken is dat alle corporaties in 2021 op energielabel B moeten uitkomen. Wij komen eind dit jaar uit op label A gemiddeld. We lopen nu voorop en dat geeft ons de ruimte goed na te denken over de volgende grote opgave: energieneutraal in 2050.Verduurzaming staat hoog op de strategische agenda van De Kernen.’