Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 6-2017

Commentaar

Samen bouwen

Marnix Norder, voorzitter Aedes

2 minuten leestijd

Bouwen, bouwen, bouwen. Als antwoord op de nieuwe woningnood. Dat hoor je vaak in politiek Den Haag en daaromheen. Maar is het wel zo simpel? En weten bouwers, ontwikkelaars, overheid en woningcorporaties elkaar te vinden?

Mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning hebben soms na vijf jaar daarop nog steeds geen enkel zicht. Dan mag je toch wel spreken van woningnood. Dat speelt helaas, en niet alleen in Amsterdam en Utrecht. Woningcorporaties staan dan ook klaar om meer te gaan bouwen, in steden en regio’s waar de vraag naar sociale huurwoningen groot is. Jaarlijks 34.000 nieuwbouwwoningen is ons doel, uiterlijk in 2021. Daar hebben we alle betrokken partijen hard bij nodig. Om sneller nieuwe huizen te kunnen neerzetten, moeten we samen kijken naar de belemmeringen. En naar de oplossingen.

Daarvoor spreek ik het kabinet, provincies en gemeenten aan: schrap de belastingen voor woningcorporaties, geef subsidie voor nieuwbouw, zorg voor meer bouwlocaties en verleen snel vergunningen. Maar ik kijk ook naar onszelf.

Samen met de Taskforce Bouwagenda onder leiding van Bernard Wientjes willen we meer bouwen en verduurzamen. Dat kan alleen als je samenwerkt met overheid, bouwers, huurders, ontwikkelaars, beleggers. En zo zijn er nog veel meer partijen op te noemen. Met hun vertegenwoordigers was ik onlangs op werkbezoek bij corporatie Staedion, in de Haagse Moerwijk. We weten elkaar dus te vinden om samen na te denken over oplossingen en innovatie. Ik weet zeker dat dat lokaal ook mogelijk is.

Met elkaar om de tafel en een plan maken, voor nieuwe en bestaande woningen. Doe dat in zo’n 100 gemeenten of wijken en je zet grote stappen. Want dat is nodig om de vraag naar meer én duurzame huizen te kunnen beantwoorden. Dan kunnen we echt ‘bouwen, bouwen, bouwen’. En huizen op een nieuwe, slimme manier energiezuiniger maken. Ik zie zo’n 100 wijken-plan helemaal zitten. Zullen we het gewoon samen gaan doen?

foto: jeroen poortvliet