Volgend artikel

Column

Hoog tempo, maar niet heus

Henk Peter Kip is directievoorzitter bij Mitros in Utrecht

2 minuten leestijd


Met de regelmaat van de klok hoor je het: ‘De ontwikkelingen zijn nog nooit zo snel gegaan’. De modieuze variant hierop behoort inmiddels ook tot het managementjargon: ‘De enige constante is verandering.’ In de sombere zaaltjes van de Nederlandse kantoorjungle wordt er menige bijeenkomst mee opgeschrikt. Opleiders houden het ons voor, al dan niet met PE-punten in het vooruitzicht. Kloppen deze leuzen wel? Zetten ze ons in ons werk op het juiste spoor?

Wat mij betreft niet. Even een paar simpele gegevens. Ons product – de huurwoning – gaat al gauw een kleine eeuw mee. Om een nieuwe huurwoning te maken, doorlopen we een ontwikkel- en bouwtraject van gemiddeld zeven jaar. Als we geluk hebben, vervangen we per jaar 1 à 2 procent van onze woningvoorraad. Onze belangrijkste opgave, die van de verduurzaming, heeft een doorlooptijd tot 2050. Maar liefst 31 jaar.

We werken onder het regime van een Woningwet, waar de volkshuisvestelijke goegemeente een kleine twintig jaar over heen en weer gepraat heeft. Een moordend hoog tempo van verandering? Ik zie het niet.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet druk kunt zijn. In tegendeel. Er is een duidelijke lange lijn in ons werk op de woningmarkt. Waar we druk mee zijn, is die lijn bewaken en managen op een zorgvuldige en consistente manier.

Zorgen dat we niet alleen nu, maar ook op termijn een goede en in omvang adequate woningvoorraad hebben. Zorgen dat we niet meewaaien met politiek en maatschappelijk opportunisme, maar het hoofd koel houden en verstandig en flexibel beleid voeren – ook als het om duurzaamheid gaat.

‘Om de duidelijke lange lijn in ons werk op de woningmarkt te bewaken moeten we ons hoofd koel houden’

Zorgen dat we maatschappelijk problemen zien en dan iets doen, waar anderen wegkijken. Zorgen dat we onze organisaties goed besturen, vooral door de juiste mensen op de juiste plek te zetten, integer te handelen, goed te rekenen en zorgvuldig te beheren. Zorgen dat we de uitvoering van ons beleid vertragen of versnellen, afhankelijk of er met de politiek even wel of niet te dealen valt.

Wat daarbij helpt is het koersen op verstandigheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en standvastigheid. Ingewikkelder is het niet. Een nieuwe ontwikkeling? Nee, Plato, nu bijna 2.500 jaar geleden.

hkip@mitros.nl

foto: mark prins