Volgend artikel

Commentaar

Opschroeven

Marnix Norder, voorzitter Aedes

2 minuten leestijd


Minister Ollongren moet keiharde afspraken maken met gemeenten over het aantal bouwlocaties en het aantal nieuw te bouwen huizen. Die oproep deed ik onlangs om nieuwbouw door woningcorporaties mogelijk te maken.

Niet voor niets, in ons onderzoek geven corporaties klip-en-klaar aan wat hen belemmert om meer te bouwen. Voor oplossingen kijken we inderdaad nadrukkelijk naar het kabinet en gemeenten. Sterker nog, we hebben elkaar gewoon nodig.

Er is ook alle aanleiding om over de schutting te kijken. 75.000 nieuwe sociale huur-, vrije sectorhuur- en koopwoningen per jaar, de doelstelling van de minister, is een enorme opgave. Corporaties streven naar 34.000 nieuwe huizen. Maar voorlopig komen we daar bij lange na niet aan. De helft is vooralsnog het maximaal haalbare.

Ik vind dat echt onacceptabel. Niet omdat wij een ‘cijfertje’ niet halen. Nee, omdat we als samenleving niet in staat zijn de woningnood aan te pakken. Voor die jonge starters, die tegen wil en dank nog bij hun ouders wonen. Voor dat gezin met twee kinderen, dat nog steeds woont in een kleine portiekwoning maar liever vandaag dan morgen verhuist naar een ruimer rijtjeshuis. Over deze mensen moeten we het hebben. Voor deze mensen moeten we aan de slag.

Corporaties zijn duidelijk: het knelt aan alle kanten en daardoor staat nieuwbouw zwaar onder druk. In dit nummer van Aedes-Magazine zoomen we in op de lastige opgave waar Leidse corporaties voor staan. Bouwkosten schieten omhoog, bouwlocaties zijn er onvoldoende. En er zijn gemeenten die sociale huur niet al te hoog op hun to do-lijst hebben staan.

Een voorbeeld: te vaak rekenen gemeenten een veel te hoge grondprijs. Dat is voor een ontwikkelaar van twee-onder-een-kapwoningen wel te betalen, maar niet voor een woningcorporatie die bouwt voor mensen met een bescheiden inkomen. Bij sociale huur hoort wat mij betreft ook een sociale grondprijs.

Tegelijkertijd gaan wij onverminderd door met bouwen. Dat we de prestatieafspraken met gemeenten en huurders voor een groot deel halen, zegt genoeg. We bouwen dus naar onze mogelijkheden.

Om de nieuwbouwproductie daadwerkelijk te kunnen opschroeven, roep ik gemeenten op om in actie te komen. Stop met al dat gepraat en zorg voor voldoende bouwlocaties. En een beetje druk uit politiek Den Haag helpt daar alleen maar bij. Juist voor die mensen die nu geen enkel zicht hebben op een woning.

foto: jeroen poortvliet