Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 5-2018

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

3 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Assen, Wormerveer en Apeldoorn. 

Met de lift

Dankzij de ThuisBestlift van Woonservice kunnen mensen met een beperking langer zelfstandig wonen. De lift is ontwikkelt in het programma Slim in bestaande bouw van Aedes en ActiZ. Ze werken samen met Bouwend Nederland en UNETO-VNI aan dit soort concepten.

‘Die lift brengt zoveel geluk voor jezelf terug’, zegt een van de oudere huurders van Woonservice over de huislift. Die is groot genoeg om met z’n tweeën in te staan of om een wasmand in mee te nemen. ‘Wanneer traplopen moeilijker wordt, is dit een mooie oplossing voor huurders om thuis te blijven wonen’, zegt Katja Oude Velthuis, ThuisBest Adviseur van Woonservice. Op 1 oktober 2016 startte Woonservice met het plaatsen van de eerste serie liften. Zo’n twee jaar later zijn 31 woningen van de corporatie van een ThuisBestlift voorzien.

Het plaatsen kost ongeveer 25.000 euro, inclusief kleine aanpassingen. Er moet natuurlijk wel verbouwd worden. Zoals een gat in de vloer van de verdieping. Het is de bedoeling dat de huur met maximaal 50 euro omhoog gaat, maar niet boven 540 euro uit komt. Woonservice heeft met enkele gemeenten in haar werkgebied (Groningen en Drenthe) afgesproken dat zij meebetalen aan de liften.

Deze filmpjes laten meer zien.

Omwonen

Sinds begin dit jaar wonen en werken jonge ondernemers in hartje Hengelo. Woningcorporatie Welbions heeft in samenwerkwerking met creatief adviesbureau TriMotion een al langer leegstaand kantoorpand verbouwd tot vier betaalbare woonwerkruimten. De gemeente zorgde ervoor dat de combinatie met wonen juridisch mogelijk werd. Het concept heet Omwonen.

De jonge ambitieuze ondernemers krijgen de kans om te wonen en te werken op een en dezelfde plek. Ze werken aan de voorkant, waar de grote ramen een mooie etalage vormen. En ze wonen aan de achterkant. Daar is ook plek voor een gezamenlijk werkruimte. De huur ligt rond de 700 euro zodat de ondernemers ook voor huurtoeslag in aanmerking kunnen komen. Robert Olde Heuvel van Welbions: ‘De verbouwingskosten bleven minimaal door een flexibele unit te plaatsen in de woonwerkruimten.’ Daarin zitten keuken, douche, toilet en ruimte voor een wasmachine.

Omwonen is een experiment. Het concept moet helpen de levendigheid in het centrum te behouden door het terugdringen van langdurig leegstaande winkel- en kantoorpanden. Vormen van wonen en bedrijvigheid kunnen mogelijk op meerdere plekken in de binnenstad worden toegepast.

Polly Peeters (34) en Frank Szalai (51) zijn blij met hun plek in Hengelo. Ze runnen een ambachtelijke zeefdrukkerij. Een woonwerkruimte is vaak veel te duur. ‘Als we nu tijdens het eten een idee hebt, dan kun we er meteen mee aan de slag.’

Meer weten over Omwonen? Mail naar
Robert Olde Heuvel.

Van het gas af

Woningcorporatie Portaal onderzoekt de mogelijkheden om het complex van Centraal Wonen Klopvaart in Utrecht Overvecht aardgasvrij te maken. Overvecht is een van de 27 proeftuinen aardgas vrije wijk. Om ook bewoners daar vanaf het begin bij te betrekken organiseerde Portaal als start van het proces een breed opgezette studiemiddag.

Een paar jaar geleden zijn de 72 woningen in het complex al flink geïsoleerd. Nu willen bewoners en Portaal samen de volgende stap maken richting volledig aardgasvrij. Centraal Wonen heeft een visie geschreven over duurzaamheid en wil graag een voorbeeldfunctie vervullen samen met de corporatie. Tijdens de studiemiddag maakten zo’n 50 deelnemers waaronder een flink aantal bewoners een eerste verkenning van de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden: een warmtepomp, reviseren van bestaande zonneboilers met zonnepanelen of misschien toch stadsverwarming of een installatie op biobrandstof. Voorzitter van de bewonersvereniging Centraal Wonen Klopvaart Fred Vogelzang (tweede van rechts op de foto) vertelt dat het proces om uit te zoeken wat de beste en betaalbaarste oplossing is nu in volle gang is. De vervolgstap zijn nu uitrekenen wat de verschillende oplossingen zouden kosten. Voor de bewoners is het daarbij ook belangrijk dat de uiteindelijke maatregelen voor hen betaalbaar zijn en zo min mogelijk overlast opleveren. Een duidelijk stappenplan helpt daarbij.