Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2019

Commentaar

Voor het wonen in Nederland

Marnix Norder, voorzitter Aedes

2 minuten leestijd

Woningcorporaties zijn belangrijk voor mensen die betaalbaar willen wonen. Voor mensen op zoek naar een huis. Voor mensen die zich thuis willen voelen in hun eigen straat. Voor het wonen in Nederland.

Die rotsvaste overtuiging had ik toen ik drie jaar geleden aan de klus als voorzitter van Aedes begon. En die is in de daaropvolgende periode alleen maar sterker geworden.

Veel mensen wonen goed, maar nog lang niet iedereen. Ik kijk daarom graag vooruit naar de komende jaren. Naar wat we nog allemaal met elkaar te doen hebben. Want we zijn nog lang niet klaar, middenin deze wooncrisis.

Volkshuisvesting is een prachtige Nederlandse traditie die we al meer dan 150 jaar kennen. In het buitenland kijken ze met bewondering en soms ook jaloezie naar hoe we het hier met elkaar doen. Wij hebben wijken waar allerlei mensen wonen en leven. Wij hebben een inclusieve samenleving. Althans, nog wel. Want onze wijken glijden af.

‘Blijf in alles wat je doet beseffen dat je een extreem belangrijke rol speelt in het leven van vier miljoen gewone mensen in heel Nederland’

Voelen bewoners zich echt nog wel thuis in hun straat? Als er steeds meer mensen om je heen komen wonen die zorg en hulp nodig hebben en soms overlast veroorzaken, dan vervreemden de straat en de wijk zich van je. Daarom moeten we ons blijven verzetten tegen regels die er toe leiden dat een sociale huurwoning alleen nog een voorziening voor arme, hulpbehoevende bewoners is.

Wij staan pal voor betaalbare huurhuizen voor die zoon of dochter die het huis uit wil. Voor die werkende alleenstaande man. Voor die agent en leerkracht die geen duur huurhuis in de vrije sector, laat staan een koophuis kan betalen. En voor mensen die zelfstandig wonen, ook al hebben ze daar hulp en zorg bij nodig.

Tegelijkertijd houden we de huren betaalbaar en bouwen we meer nieuwe huizen. En door te verduurzamen, zorgen we voor comfortabele huizen en lagere woonlasten voor huurders.

In de afgelopen maanden kreeg ik vaak de vraag wat ik mijn opvolger zou willen meegeven. Ik vind het een gemiste kans als ik me bij zo’n gevraagd advies zou beperken tot één persoon.

Daarom zeg ik tegen al die corporatiemedewerkers die zich dagelijks keihard inzetten voor hun bewoners, tegen gemeenten, tegen provincies, tegen politiek Den Haag, tegen iedereen met wie we samenwerken: blijf in alles wat je doet beseffen dat je een extreem belangrijke rol speelt in het leven van vier miljoen gewone mensen in heel Nederland. Voor onze huurders en voor iedereen op zoek naar een betaalbaar huis. Wonen in Nederland, dat doen we samen.

Dit is het laatste Commentaar van Marnix Norder in Aedes-Magazine. Hij stopt met ingang van 1 januari 2020 als voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties.