Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Op zoek naar slimme gevelisolatie

Mitros, Bo-Ex en Portaal

1 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Prijs en kwaliteit in co-creatie
2. Op zoek naar slimme gevelisolatie
3. Drenthe woont circulair
4. Consent: met z’n allen knopen doorhakken
5. Bewonerservaringen peilen tijdens renovatie

Slimme gevelisolatie om woningen sneller, beter en goedkoper te verduurzamen. Dat was de vraag waarmee de Utrechtse corporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros de markt hebben uitgedaagd. De drie winnaars zijn volop bezig om hun oplossing verder uit te werken. De concepten worden getest in proefwoningen van de drie corporaties.

De winnende ideeën bieden oplossingen voor betere isolatie van binnen-, buiten- en spouwmuren. Projectleider Gerdi Berkers: ‘De proefwoningen worden eind dit jaar gemaakt.

Achter de schermen is al veel gebeurd. De winnaars van De isolatie uitdaging hebben hun concept verbeterd aan de hand van aanbevelingen van de jury. Zo is het aantal benodigde coatinglagen bij een concept voor isolatie van de binnenwand teruggebracht naar drie.’

Kennis delen
De initiatiefnemers delen hun kennis graag met andere corporaties. Op duurzaamheidsdag (10 oktober) werden de sympathisanten – een kring van 23 corporaties – uitgebreid geïnformeerd over de winnende concepten. Deze corporaties wachten vol spanning de resultaten van de eerste proefwoningen af.

Bij succes kunnen zij de oplossingen ook gebruiken om tienduizenden sociale huurwoningen te verduurzamen zodat de energiekosten voor de huurders betaalbaar blijven.

Kijk op de speciale website over De isolatieuitdaging voor uitgebreide informatie over de isolatiemethoden. Nog meer weten? Mail Gerdi Berkers.

tekst: christine van eerd