Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2022

Column

Het dak op!

Hedy van den Berk, bestuursvoorzitter Havensteder

2 minuten leestijd

In hun duurzaamheidsopgave zullen corporaties keuzes moeten maken. Isoleren en aardgasvrij maken zijn belangrijke en bijna vanzelfsprekende maatregelen. Maar laten we ons daar niet op blindstaren. Er zijn ook minder voor de hand liggende oplossingen waarmee we zeker impact kunnen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van al die daken op onze gebouwen. Die bieden enorme kansen.

Havensteder alleen al heeft met 900 (woon-)gebouwen zo’n 800.000 vierkante meter plat dak en een vergelijkbare hoeveelheid schuine daken. Stel je de meters voor die we als sector ‒en daarbuiten ‒ tot onze beschikking hebben om slim te benutten. Denk aan gebruik voor zonnepanelen (geel), waterberging (blauw) en begroeiing (groen). Of een combinatie. Zo kunnen daken bijdragen aan CO2-reductie of aan het bergen van regenwater.

De juiste begroeiing kan de levensduur van daken verlengen, de biodiversiteit vergroten en water opvangen. En voor bewoners erg prettig: het juiste gebruik van daken - bijvoorbeeld door waterberging of beplanting - kan het binnenklimaat van gebouwen flink verbeteren en warmte buitenhouden.

‘Elk Havensteder-gebouw heeft over 5 jaar een dakstrategie in 4 kleuren’ 

Aan de 3 genoemde dakkleuren voegden we onlangs rood toe: daken die we kunnen bebouwen om nieuwe woonruimte toe te voegen aan de stad. Tijdens de Rotterdamse Rooftop Walk - een route op dakniveau waarbij bedrijven en non-profitorganisaties hun dakinnovaties toonden - ging er voor mij een wereld open. Inspiratie die op grote schaal navolging verdient!

Als Havensteder hebben we inmiddels een aantal gebouwen waar we zogenoemde optopwoningen hebben gecreëerd. Dat worden er meer. Een mooie manier om het woningtekort aan te pakken, stedelijke milieuproblematiek te verminderen én de stad gaver te maken. Wat wil je nog meer?

De positieve impact op mens en milieu kan enorm kan zijn als iedere dakeigenaar in Nederland - binnen en buiten de corporatiesector - het concept van een dakstrategie omarmt. Met als doel om voor ieder dak een passende bestemming te vinden. Om een begin te maken, hebben we besloten dat elk Havensteder-gebouw over 5 jaar een dakstrategie heeft. Ten minste een kwart van onze daken moet in die periode een specifieke functie krijgen.

Het is wat mij betreft een no-brainer om zoveel duurzaamheids- en leefbaarheidspotentieel zo snel mogelijk met beide handen aan te pakken. Om er echt vaart achter te zetten moet het thema dakstrategie eigenlijk een verplichte paragraaf worden in ieder (corporatie-)ondernemingsplan.

Beluister ook deze aflevering van de podcastserie ‘Meer dan een huis’ waarin Quintin Wierenga dit keer praat met Remco Bouter, manager bedrijfsvoering bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, en met bouwkundestudent Nando Versteeg van de Symbiotic Urban Movement. Zij vertellen hoe optoppen bijdraagt aan snel én duurzaam meer woningen bijbouwen.