Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2020

Slimmer en beter voor elkaar

SSH regelt alles digitaal

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Alles digitaal geregeld bij studentenhuisvester SSH
2. Succesvol doorstromen in West-Friesland
3. Alert op laaggeletterdheid bij de Alliantie
4. Bebouwde omgeving waterproof met het waterschap
5. Dubbele besparing met het energiedisplay
6. Aardgasloos met een speciale lucht-water-warmtepomp bij Wonen Limburg

Stichting Studentenhuisvesting (SSH) heeft het complete verhuurproces gedigitaliseerd. Aan de buitenkant is dat zichtbaar door de nieuwe website, een interactief portaal voor woningzoekenden en huurders en door communicatie via een chatbot.

Daarachter schuilt een verhuurmutatiesysteem waaraan geen mens meer te pas komt. Medewerkers krijgen zo meer tijd voor persoonlijk contact met de huurder.

Het oude verhuurmutatiesysteem van SSH ging al helemaal automatisch. Toen de leverancier het onderhoud daarvan stopte, besloot SSH de lat voor een nieuw systeem nog hoger te leggen.

‘Studenten willen hun zaken snel digitaal regelen’, zegt manager I&A Ronald de Lange. ‘De oplossing vonden we niet bij de softwareleveranciers die veel voor corporaties werken. Zij gaan uit van bestaande systemen. Zo kwamen we bij Hoppinger terecht.’

Er kan minder misgaan
Bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem is scherp gekeken naar de processtappen. De Lange: ‘Omdat Hoppinger niet uit de corporatiewereld komt, stelden ze kritische vragen bij iedere processtap. Woningtoewijzing werd bijvoorbeeld versimpeld van zes naar twee stappen. Voordeel van zo'n vereenvoudigd proces is dat er minder mis kan gaan.’

SSH krijgt minder telefoontjes dankzij het nieuwe gedigitaliseerde verhuursysteem 

‘Het achterliggende ERP-systeem voor de administratieve verwerking van de verhuringen wordt nu vanuit ons nieuwe systeem gevuld. Dat is minder foutgevoelig en betekent dus een verbetering van de datakwaliteit.’

Sinds september is de nieuwe website met alles wat daarbij hoort live.  De studenten ervaren meer gemak omdat ze alles via hun mobiel kunnen regelen. En ze hebben beter inzicht in hun slagingskans voor kamers of studentenwoningen. Dat merkt SSH nu al door afname van het aantal telefoontjes.

Meer weten? Mail Ronald de Lange