Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2020

Commentaar

Kies voor wonen

Martin van Rijn, voorzitter

2 minuten leestijd

Kort geleden sprak ik in de Haagse wijk Morgenstond met Marijke Wijnands. Een jonge vrouw die met haar vriend onlangs een sociale huurwoning heeft bemachtigd in de Tuinen van Morgenstond. Een fijn, comfortabel en betaalbaar huis in een groene omgeving, middenin de stad.

Zij is er heel gelukkig mee en heeft nu een thuisbasis om samen aan de toekomst te bouwen. Marijke heeft dat geluk. Veel van haar leeftijdsgenoten nog niet: zij wachten al heel lang op een eigen plek.

Een ontmoeting met Marijke en gesprekken met andere huurders maken mij meteen weer duidelijk waarvoor we het allemaal doen. En ook hoezeer een betaalbaar huis bijdraagt aan een bestaan met perspectief voor de toekomst.

Dat is ook wat we duidelijk willen maken aan al die organisaties waarmee woningcorporaties samenwerken. En aan onze politici in het land. In gemeenten, provincies en op het Binnenhof. Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen is het belangrijk te laten weten dat woningcorporaties letterlijk en figuurlijk meer ruimte moeten krijgen om hun werk te doen.

‘Een betaalbaar huis draagt bij aan een bestaan met perspectief voor de toekomst’ 

Want dat werk stapelt zich op. We willen de woningnood tegengaan door betaalbaar te bouwen, betaalbaar te verduurzamen en bij te dragen aan wijken en buurten waar mensen goed kunnen samenleven. Volkshuisvesting moet weer hoog op de agenda staan, dus de verkiezingen in het voorjaar van 2021 zijn belangrijker dan ooit voor het wonen in Nederland.

Daarom zijn we ook met heel veel samenwerkingspartners aan de slag om een plan voor de toekomst te maken. Zo kunnen we samen met een nieuw kabinet een vliegende start maken.

Door nu te kiezen voor wonen, kunnen we in de toekomst veel meer mensen zoals Marijke aan een huis helpen. En daarmee geven we hen een plek waar ze zich thuis kunnen voelen, een basis om alles uit het leven te kunnen halen. Daar doen we het voor. Ik kies voor wonen. En u doet dat ook, dat weet ik zeker.

foto: mark prins