Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Dubbele besparing met het energiedisplay

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Alles digitaal geregeld bij studentenhuisvester SSH
2. Succesvol doorstromen in West-Friesland
3. Alert op laaggeletterdheid bij de Alliantie
4. Bebouwde omgeving waterproof met het waterschap
5. Dubbele besparing met het energiedisplay
6. Aardgasloos met een speciale lucht-water-warmtepomp bij Wonen Limburg

Wie direct inzicht heeft in het energieverbruik, gaat vaak bewuster om met energie. Met als resultaat: een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Daarom daagt Aedes corporaties uit om in het komende jaar het energiedisplay te installeren bij minimaal 100 huurders.

Met het energiedisplay kunnen huurders structureel energie en geld besparen. Gemiddeld is dat 5 procent op energieverbruik, dat bij 1.000 huishoudens optelt tot jaarlijks 200 ton minder CO2-uitstoot. De besparing voor de huurder bedraagt 60 tot 120 euro per jaar.

Huurders in onder meer Amsterdam, Utrecht, Drenthe en de Achterhoek zijn blij dat ze met de displays nu al grip hebben op hun energieverbruik. Dit is een reden waarom huurdersorganisaties vaak enthousiast zijn over deze aanpak. Bijkomend effect is dat er vervolgens vaak meer draagvlak ontstaat voor verdere verduurzaming.

Eenvoudig
In het project Meters Maken van de Woonbond en Aedes krijgt u de kans op een relatief eenvoudige manier aan de slag te gaan. De investering voor de corporatie is 100 euro per display en beperkte uren voor de coördinatie. Tot slot komt de extra tijd bij het – toch al ingeplande – huisbezoek er nog bij.

De bedoeling is dat tijdens logische contactmomenten, zoals mutatie of renovatie, het display wordt geïnstalleerd en toegelicht. Per woning kost dat circa 30 minuten.

Energiecoaching
Het installeren van een display als onderdeel van energiecoaching, werkt vaak ook heel enthousiasmerend. Dit kan ook in samenwerking met de huurdersorganisatie, een lokale energiecorporatie of energieloket.

Corporaties ontvangen via adviesbureau Quintens alle informatie die u én de huurder nodig hebben, een training voor de installateurs en toegang tot een helpdesk voor al uw vragen.

Wilt u meer informatie, bijvoorbeeld over subsidie hiervoor, of zich aanmelden? Neem contact op met Quintens of 030 656 60 86. Ook kunt u kijken op Meters Maken