Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2020

Slimmer en beter voor elkaar

De ketel was op, het gebouw nog niet

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Alles digitaal geregeld bij studentenhuisvester SSH
2. Succesvol doorstromen in West-Friesland
3. Alert op laaggeletterdheid bij de Alliantie
4. Bebouwde omgeving waterproof met het waterschap
5. Dubbele besparing met het energiedisplay
6. Aardgasloos met een speciale lucht-water-warmtepomp bij Wonen Limburg

Wonen Limburg heeft een woongebouw in Venray met 48 appartementen aardgasloos gemaakt. Dankzij een speciale lucht-water-warmtepomp konden bestaande leidingen en radiatoren blijven zitten. De overlast voor bewoners was dus minimaal.

Het woongebouw uit 1970 was al geïsoleerd tot label D. ‘Meer is bij dit soort woningen niet mogelijk’, zegt projectleider Frank Gielens. ‘De woningen kunnen nog twintig jaar mee. Toen de ketel van de collectieve verwarming aan vervanging toe was, zichten we mogelijkheden om het woongebouw aardgasloos te maken zonder het extra te isoleren.’

Hoge temperatuur
Een gewone lucht-water-warmtepomp zou onvoldoende comfort opleveren. Deze verwarmt tot 45 graden en dan zijn veel grotere radiatoren nodig. Er werd een pomp gevonden die het cv-water opwarmt tot 80 graden. Dit systeem, dat tot nu toe alleen in industriële omgevingen is gebruikt, is aangesloten op de bestaande leidingen en radiatoren.

De installatie is in geluiddempende containers naar de panden verplaatst. De energie voor de warmtepompen komt gedeeltelijk van zonnepanelen. Het systeem is verplaatsbaar, zodat het eventueel later bij andere woningen kan worden gebruikt.

Deze pilot werd mogelijk met subsidie (RVO Dei+) en extra investeringen van Wonen Limburg. Servex, de fabrikant die de warmtepomp samen met ketenpartners Feenstra en Kemkens ontwikkelde, gaat de pomp standaardiseren, zodat de kostprijs lager wordt.

Achter de voordeur
Voordat de werkzaamheden werden uitgevoerd kregen alle bewoners een huisbezoek. Sociaal projectleider Claudi Slot: ‘Dit is een natuurlijk moment om in gesprek te komen over sociale vraagstukken. We spraken over techniek, producten en planning, maar ook over eventuele schuldenproblematiek, eenzaamheid en het leefklimaat in de woning.’

‘Het aansluiten van de nieuwe warmtepomp was binnen een dag geregeld. Bewoners hebben er niets van gemerkt’

Omdat de woningen aardgasloos zijn, koken bewoners nu op inductie. Als sociale activiteit organiseert Wonen Limburg soms een kookworkshop om dat systeem te leren kennen. Vanwege corona werd dit nu online gedaan. Bewoners kregen de ingrediënten en het recept thuisbezorgd.

Het aansluiten van de nieuwe warmtepomp was binnen een dag geregeld. ‘Bewoners hebben er niets van gemerkt’, zegt Gielens. Volgens Slot is men heel tevreden. ‘De temperatuur in de woningen is zelfs constanter. Over het koken op inductie is iedereen ook positief. Ze willen niet meer terug.’

Meer weten? Mail naar Wonen Limburg