Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Alert op laaggeletterdheid

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Alles digitaal geregeld bij studentenhuisvester SSH
2. Succesvol doorstromen in West-Friesland
3. Alert op laaggeletterdheid bij de Alliantie
4. Bebouwde omgeving waterproof met het waterschap
5. Dubbele besparing met het energiedisplay
6. Aardgasloos met een speciale lucht-water-warmtepomp bij Wonen Limburg

Niet voor iedereen is lezen en schrijven vanzelfsprekend. 2,5 miljoen Nederlanders hebben hier moeite mee. Om huurders die laaggeletterd zijn beter te begrijpen, volgden medewerkers van de Alliantie een online training. Dit heeft ze wakker geschud om eenvoudiger taal te gebruiken.

De training is een initiatief van José van der Horst, gebiedscoördinator in de regio Amersfoort. Zij kwam in contact met het Taalhuis van de bibliotheek in Nijkerk en besefte dat de taal die zij en haar collega’s gebruiken voor veel huurders lastig is. ‘Het is niet onze bedoeling om het mensen moeilijk te maken. Daarom is het goed om kritisch naar onze brieven en folders te kijken.’

Aan schrijven in makkelijke taal moet je regelmatig aandacht besteden

Taalhuis
De Alliantie organiseert in de lunchpauze regelmatig kennisdeelbijeenkomsten voor medewerkers. José plande het onderwerp hiervoor in, maar vanwege corona werd de bijenkomst via Teams gedaan. Zo konden ook collega’s uit andere werkgebieden aanhaken.

De training werd gegeven door Betsie van Ravenhorst van het Taalhuis. Een belangrijke rol was weggelegd voor Wil Smit (op de foto), die via het Taalhuis beter leert lezen. Zij vertelde waar ze in de praktijk tegenaan loopt.

Te ingewikkeld
Wil beoordeelde bijvoorbeeld een brief over verduurzaming van woningen. Daarin stond: ‘We voeren de werkzaamheden in bewoonde staat uit. U kunt dus in de woning blijven.’ Ondanks de verduidelijking in de tweede zin, bleek deze formulering voor Wil veel te ingewikkeld.

De Alliantie heeft een taalwijzer waarin staat hoe je dingen in makkelijke taal kunt schrijven. De deelnemers aan de online bijeenkomst zijn zich daar weer meer van bewust. ‘Het onderwerp moet regelmatig terugkomen’, zegt José. Zelf is ze van plan de komende tijd meer brieven eens kritisch onder de loep te nemen.

Bekijk hier feiten en cijfers over laaggeletterdheid

De Alliantie Amsterdam is een van de ondertekenaars van het Amsterdams Taalakkoord.