Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2019

Column

Hoofd- en bijzaken

Henk Peter Kip is directievoorzitter bij Mitros in Utrecht

2 minuten leestijd

Een nieuwe wet invoeren gaat niet zomaar. En als hij er dan eindelijk is, wordt onmiddellijk de evaluatie aangekondigd. Zo ook bij de Woningwet. Met een aanloopje van een kleine twintig jaar is die sinds 2015 van kracht. Tijd dus voor een evaluatie. Voor de Kamerleden is alvast een overzicht van verwacht nieuw rijksbeleid opgesteld.

Nu zou je denken dat in onze overzichtelijke sector de hoeveelheid nieuw beleid meevalt. Niets is minder waar. Op de lijst met Haagse ingevingen staan ze keurig gerubriceerd: zeven hoofdonderwerpen, 35 sub-onderwerpen met daaronder tal van maatregeltjes in sub-sub-onderwerpen op zes dikbedrukte bladzijden. Dit proza doet je de schrik om het hart slaan. Wat nu weer?

Nadere bestudering geeft een ander beeld. Veel blijkt te gaan over het verfijnen van een ingevoerde norm, met als voorbeeld bij passend toewijzen: ‘Mogelijk maken dat corporaties een onderschrijding van de norm in enig jaar kunnen compenseren in het daaropvolgende jaar.’ Wie zit hierop te wachten? Welk circus van verantwoording over cijfers met bijbehorende accountantsverklaringen en kosten roepen we over ons af?

‘De Kamerleden hebben het bij de evaluatie van de Woningwet niet over de hoofdzaken’

Een andere categorie betreft het oplossen van niet bestaande problemen: ‘Verplicht opnemen van leefbaarheidsactiviteiten in prestatieafspraken wordt omgezet naar verplicht opnemen in bod prestatieafspraken.’ Verandert hierdoor de wereld? Ervaart hier iemand een probleem?

De laatste categorie waar ik bij stil wil staan, gaat om maatregelen die nodig zijn om eerdere bureaucratische hoogstandjes weer dragelijk te maken. Een voorbeeld over de woningmarktregio’s: ‘Met Aedes, VNG, VTW en de Woonbond zal verkend worden of vereenvoudigingen van de ontheffingsprocedure mogelijk en wenselijk zijn, met inachtneming van zorgvuldige besluitvorming door het Rijk conform de Algemene wet bestuursrecht.’

‘In de praktijk van alledag worden we meegezogen in dit circus’

In de praktijk van alledag worden we meegezogen in dit circus. Krijgen we opvattingen over al die voorstellen, de Kamerleden voorop. De essentie is echter een politiek ongeluk. De Kamerleden hebben het bij de evaluatie van de Woningwet niet over de hoofdvragen: hebben we genoeg sociale huurwoningen, zijn ze nog betaalbaar, bouwen we wel genoeg nieuwe woningen?

De Kamerleden zijn verworden tot gespecialiseerde ambtenaren op de vierkante millimeter. Als ik Kamerlid was, zou ik het overzicht ter zijde schuiven en opmerken: ‘Zullen we het eerst maar eens over de hoofdzaken hebben, mevrouw de Minister? En nu graag niet zeggen dat u er later op terugkomt of een commissie gaat instellen.’

hkip@mitros.nl

foto: mark prins