Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Drenthe Woont Circulair

Acht Drentse woningcorporaties

1 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Prijs en kwaliteit in co-creatie
2. Op zoek naar slimme gevelisolatie
3. Drenthe woont circulair
4. Consent: met z’n allen knopen doorhakken
5. Bewonerservaringen peilen tijdens renovatie

De acht Drentse woningcorporaties hebben de ambitie om in 2040 100 procent circulair te bouwen en te renoveren. In een open marktconsultatie in september vroegen zij marktpartijen om hun visie daarop. Het resultaat was verbluffend. 175 bedrijven leverden gezamenlijk 31 visiedocumenten in voor Drenthe Woont Circulair.

Daaruit zijn door een team van corporatiemedewerkers 10 nominaties geselecteerd. Die consortia hebben op 27 november hun visie gepitched voor een vakjury en een kinderjury onder voorzitterschap van architect en innovator Thomas Rau.

Op zoek naar verfrissende ideeën
Daaruit zijn zes consortia gekozen waarmee de acht corporaties in 2020 daadwerkelijk gaan pionieren en experimenteren met circulair bouwen en renoveren. De jury: ’We hebben gekeken naar wat de moeite waard is om te laten groeien. Daarbij hebben we gezocht naar iets wat er nog niet is: iets totaal nieuws, radicaals of verfrissend.’

Drenthe Woont Circulair wil ook de partijen betrokken houden die niet geselecteerd zijn. Om dat te ondersteunen, organiseert Drenthe Woont Circulair samen met haar partners Proeftuinlab’s.

Van elkaar leren door te doen
Jaap Boekholt, directeur-bestuurder van De Volmacht en woordvoerder namens de acht corporaties: ‘In deze labs kunnen alle 31 consortia deelnemen, zodat we van elkaar leren door te doen. En samen de transitie naar een circulaire bouweconomie versnellen.’