Volgend artikel

Column

Koning Atad

Marco de Wilde is directeur-bestuurder bij Veluwonen in Eerbeek

2 minuten leestijd


Er was eens een koning die Atad heette. Hij regeerde over een paradijselijk land. Dat is heel erg duur en dus was hij altijd op zoek naar geld. Op een goede dag bedacht zijn ministerraad de Rostax: alle paardenbezitters moesten belasting gaan betalen. Dat was niet meer dan terecht, zo betoogden zij, want paarden kostten de koning heel veel geld. Ze vertrapten de landwegen en namen enorme stukken weiland in beslag.

Maar bij de invoering bleken ook fietseigenaren onder de Rostax te vallen. Zij waren immers eigenaar van een stalen ros. ‘En zeg nou eerlijk’, zo sprak de koning, ‘een ros is een ros’. In het rijk van koning Atad bleken meer dan twee miljoen stalenrosbezitters te wonen. Aanvankelijk grinnikten ze over deze klaarblijkelijke vergissing. Wat een grap dat de koning er niet aan gedacht had om het begrip paard zorgvuldig te omschrijven. ‘Vallen eigenaren van ezels ook onder de regeling?’, grapten ze.

‘Wat een grap dat koning Atad er niet aan had gedacht om het begrip paard zorgvuldig te omschrijven’

Maar de koning zei dat het helemaal geen grap was. Het was weliswaar nooit de bedoeling geweest om onderdanen met een fiets extra te belasten. Integendeel. Maar nu het zo uitkwam... Tja. En bovendien, om zoveel geld ging het nou toch ook weer niet.

De mensen protesteerden. Ze stuurden verzegelde brieven naar koning Atad met smeekbedes, waarin ze uitlegden dat ze al belasting betaalden voor hun fiets. Een paar jaar geleden was immers ook al de rubberenbandenbelasting ingevoerd? En die bleek alleen fietsbanden te betreffen. Want autobanden waren volgens de koning al duur genoeg. Een band was blijkbaar geen band. Dat de rubberenbandenbelasting als tijdelijke maatregel was beloofd, was hij bovendien vergeten. En dan nu de rostax er nog bij?

‘Dat was niet alleen een heel slim plan. Het was ook nog eens heel erg goed voor het milieu’

Een oproer dreigde. De ministerraad begreep dat en bedacht een plan: iedere fietser die zijn fietsverlichting verduurzaamde met een dynamo, kreeg 15 procent korting. De koning was opgetogen. Dat was niet alleen een heel slim plan. Het was ook nog eens heel erg goed voor het milieu. Tevreden trok de koning zich terug in zijn toren met uitzicht op zijn schitterende slotgracht.

Langzaam kleurde de ondergaande zon het water roze. En iedereen leefde nog lang en gelukkig. 

marco.dewilde@veluwonen.nl

foto: antoinette martijnse