Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2022

Commentaar

Ook digitaliseren doe je samen

Martin van Rijn, voorzitter

2 minuten leestijd

Dat onze samenleving steeds verder digitaliseert, hoeven we niet meer toe te lichten. En wat voor de samenleving geldt, geldt ook voor woningcorporaties. De laatste tijd zien we dat het aantal digitale vraagstukken voor corporaties groeit en dat we meer en meer nadenken hoe we – al dan niet gezamenlijk – deze vraagstukken het hoofd kunnen bieden.

Het gaat daarbij om een grote verscheidenheid aan onderwerpen: cybersecurity, het ontwikkelen van datastandaarden, de digitale koppelingen tussen corporaties en hun opdrachtnemers of de ontwikkeling van actuele financiële en kwaliteitsinformatie. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vanuit andere sectoren kunnen we leren hoe scherp we op dit vraagstuk moeten zijn. Vaak is de kennis (nog) niet in huis en wordt de afhankelijkheid van externe partijen erg groot. In het begin zijn dat vaak de reddende engelen, maar later blijken de kosten van die ingehuurde kennis flink op te lopen.

‘Voor betere prestaties en een nog betere dienstverlening aan onze huurders’ 

Goed dus dat we als sector nadenken hoe wij zelf het stuurwiel van de digitale ontwikkeling kunnen blijven vasthouden. Hoe we gezamenlijk kennis kunnen delen. Hoe wij de kosten in de hand kunnen houden. Maar vooral ook hoe wij digitalisering kunnen inzetten voor betere prestaties en een nog betere dienstverlening aan onze huurders.

Digitalisering is natuurlijk veel meer dan het vervangen van formulieren door een online systeem. Het gaat erom het primaire proces van corporaties – bouwen, verhuren, beheren en onderhouden – wezenlijk te beïnvloeden.

Dat we juist op dit terrein dus de samenwerking moeten zoeken, met elkaar en met stakeholders, is zonneklaar. Genoeg reden dus om hier eens wat dieper op in te gaan.

Meer lezen over dit onderwerp?
Op Aedes.nl vind je bij het onderwerp Digitalisering en informatievoorziening meer informatie. 
Of beluister de podcast Sneller verduurzamen en bouwen? Met data lukt het!
Bekijk ook het
animatiefilmpje Werken met datastandaarden in de corporatiesector.

foto: phil nijhuis