Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Langer duurzaam thuis

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Financieel advies aan Groningse huurders met VoorzieningenWijzer
2. Duurzaam langer thuis bij Site in Doetinchem in samenwerking met Zlimthuis
3. Pop-up-woning van Woonpunt voor Maastrichtse wijkagent

De Doetinchemse corporatie Sité heeft een gratis duurzaam-thuis-pakket voor senioren en huurders met een fysieke beperking. Zij bieden dit aan bij groot onderhoud en renovatie. ‘Dat is een natuurlijk moment om met bewoners in gesprek te gaan over de mogelijkheden om zelfstandig te blijven wonen’, zegt projectadviseur Resy Rijpert. Sité werkt hieraan samen met Zlimthuis.

Net als veel andere corporaties wil Sité eraan bijdragen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar de animo voor gesprekken over mogelijke woningaanpassingen viel tegen. Daarom is de strategie aangepast.

Op het moment dat de corporatie met bewoners in gesprek gaat over groot onderhoud of renovatie, bieden ze ook een thuisscan aan van Zlimthuis. ‘Zij zijn echt gespecialiseerd in technische snufjes en aanpassingen in woningen’, aldus Resy Rijpert. ‘Niet iedereen realiseert zich wat er allemaal mogelijk is om zelfstandig wonen echt te vergemakkelijken.’

Glow-in-the-dark
Na de thuisscan maakt Zlimthuis een adviesrapport. Aanpassingen die vallen onder het basispakket duurzaam thuis voert Sité gratis uit. Denk daarbij aan extra trapleuningen, wandbeugels en een drempelhulp.

Op andere geadviseerde verbeteringen, zoals glow-in-the-dark-markeringen, postvangers en bewegingssensoren, krijgen huurders 10 procent korting. Zlimthuis stemt de planning goed af met de andere werkzaamheden aan de woning. Voor huurders die toch liever willen verhuizen is er een seniorenregeling.

Test
Sité heeft de nieuwe werkwijze getest bij een renovatie van 69 eengezinswoningen. Van de 15 huishoudens die ervoor in aanmerking kwamen, hebben er zes na een thuisscan woningaanpassingen laten aanbrengen. Drie huishoudens kozen voor de verhuisregeling.

‘Niet iedereen realiseert zich wat er allemaal mogelijk is om zelfstandig wonen echt te vergemakkelijken’ 

Resy Rijpert: ‘De combinatie van het juiste aanbod op het juiste moment werkt echt. De bewoners staan er dan veel meer voor open. Daarom biedt Sité dit vanaf nu aan bij alle projecten voor groot onderhoud en renovatie. Dat zijn er zo’n 200 tot 400 per jaar.’

Sité en Zlimthuis werken al langer samen om ouderen en mensen met een fysieke beperking comfortabel zelfstandig te laten wonen. In een belevingswoning in Doetinchem kunnen mensen inspiratie opdoen over de mogelijkheden.

Meer weten? Stuur een mail naar Resy Rijpert.

tekst: christine van eerd, foto: roel kleinpenning