Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2020

Achtergrond

Groener en koeler - Leiden

Lakenplein wordt Lakenpark

2 minuten leestijd

Het klimaat verandert. We merken het aan heftige regenbuien, langdurige droogte en flinke hitte in de zomer. Met als gevolg hittestress, wateroverlast of watertekort, vooral in de steden. De oplossing: stedelijke gebieden anders inrichten en klimaatbestendige woningen bouwen. Daarin kunnen woningcorporaties, met gemeenten en waterschappen, een belangrijke rol spelen.
In het sloopnieuwbouwproject Lakenplein in de Leidse binnenstad vormen woningcorporatie Portaal en de gemeente het plein om tot een park.

Aan het Lakenplein in Leiden heeft woningcorporatie Portaal 64 nul-op-de-meter-appartementen gebouwd. Dankzij goede samenwerking met de gemeente Leiden kon Portaal het ontwerp zo aanpassen dat er ruimte ontstond voor een groen plein. Het omliggende Lakenpark wordt in de toekomst een groene oase. Parkeerplaatsen verdwijnen en daarvoor in de plaats komen veel bomen en planten.

De omgeving wordt zo ingericht dat de grond piekbuien kan opvangen

De omgeving wordt zo ingericht dat de grond piekbuien kan opvangen. Veel groen en grote boomgroepen beperken de opwarming van de stad en verminderen hittestress. Door regenwater in het groen te bergen, zijn langere droge periodes minder schadelijk. Dat maakt de woonomgeving klimaatbestendig én aantrekkelijk.

‘Het is meer dan alleen een energiezuinig complex’, vertelt René Prins, adviseur Leefomgeving bij Portaal. ‘Door een gebiedsgerichte aanpak konden we een koppeling maken met het Singelpark, een langgerekt park dat de oude singelstructuur van Leiden volgt. Het wooncomplex heeft een half verzonken parkeerbak, waardoor de buitenruimte een autovrij park wordt.’

Foto: Jeroen van Kooten

Kleine ingrepen
Samenwerking met de gemeente leidt tot klimaatadaptatie in de stad. Portaal ontwerpt en bouwt het wooncomplex en de gemeente de openbare ruimte. Klimaatadaptatie is steeds vaker standaard onderdeel van projecten, zowel bij renovatie, nieuwbouw als leefbaarheid.

Prins: ‘Als corporatie kun je al met kleine ingrepen klimaatadaptatie vormgeven, denk aan geveltuinen, groene daken en regentonnenacties. Maar het moet ook landen in bijvoorbeeld een gemeentelijke woonvisie, zodat we heldere afspraken kunnen maken om samen op te trekken en zo meer te bereiken.’

Lees ook de praktijkvoorbeelden van BrabantWonen waar ze in Den Bosch geveltuinen maken en van Havensteder dat binnenterreinen in Rotterdam groener maakt.

Lees ook het artikel waarin architect en onderzoeker Eva Stache en klimaatadviseur Rosemarie van Ham achtergrondinformatie geven.

Foto: Marco Flanderhijn

tekst: josé de vreede