Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2020

Column

Een gezicht bij beleid

Marco de Wilde is directeur-bestuurder bij Veluwonen in Eerbeek

2 minuten leestijd

Henk heeft weinig geld. Heel weinig. Na het betalen van zijn huur en de vaste lasten houdt hij 70 euro per week over om van te leven. Ik kreeg een mail van zijn financiële buddy, waarin hij dringend aandacht vraagt voor Henk’s situatie. Hij vond dat wij zijn huur te weinig verlaagden.

Te weinig verlaagden? Ja. Dat zit zo. Bij ons krijgen alle huurders die meer dan de streefhuur betalen (de huur die we bij verhuizing vragen aan de nieuwe huurder) al jaren een huurverlaging ter hoogte van de inflatie. Onze bedoeling is dat daardoor uiteindelijk iedereen een zo eerlijk mogelijke huur betaalt.

‘Zijn financiële buddy vond dat wij zijn huur te weinig verlaagden’ 

Dat vinden wijzelf een mooi gebaar, maar Henk’s buddy vraagt zich af waarom dat in zoveel kleine stapjes moet. Kan dat niet in één keer? In het geval van Henk zou dat al gauw een tientje per week schelen. Veel geld voor een lege portemonnee. In zijn mail doet hij een beroep op onze medemenselijkheid. Wij zijn immers rijk zat. En Henk heeft maar weinig centen te makken.

Ik nodigde de buddy uit. En we hadden een goed gesprek. Hij illustreerde Henk’s dagelijkse gevecht tegen de armoede en betoogde dat je tegenwoordig zelf je recht moest halen. Vandaar zijn verzoek. Ik vertelde dat wij geen uitzonderingen maken op ons toch al zeer gematigde huurbeleid en dat we inkomenspolitiek een taak van de overheid vinden.

‘Wat doe je met anoniem beleid als armoede een gezicht krijgt?’ 

Er bestaat, hoorde ik mezelf zeggen, niet voor niks huurtoeslag. Hij sprak de taal van echte mensen. Ik die van systemen en beleid. Beleid dat we maken met het beeld van echte mensen voor ogen. En onze financiële situatie. Maar toch.

Het is maar een klein verhaal. Zoals we ze vast allemaal bijna dagelijks horen of meemaken. Het illustreert hoe ingewikkeld het soms is om anoniem beleid op de alledaagse werkelijkheid aan te laten sluiten. Je bent zo sociaal en eerlijk mogelijk voor iedereen, maar wat doe je als armoede Henk’s gezicht krijgt? Ik hield voet bij stuk, maar ga er toch weer over nadenken. 

marco.dewilde@veluwonen.nl

foto: antoinette martijnse