Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Zelf een bestuurder zoeken en vinden

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Helderheid over schoonmaak
2. Cijfers op één plek
3. Zoektocht naar betaalbaar wonen
4. Zelf een bestuurder zoeken en vinden
5. Slimme verhuisketens dankzij computermodel
6. Deur open met je mobiel
7. Bliksemsnel akkoord voor verduurzaming
8. Virtuele corporatiemedewerker komt eraan

Medewerkers van Domijn in Enschede stonden zelf aan het roer bij het vinden van een nieuwe directeur-bestuurder. De werving werd niet toevertrouwd aan een bureau, maar geheel in eigen huis uitgevoerd.

Deze werving & selectie in eigen beheer past bij de vernieuwde organisatie van de Twentse corporatie. Bij Domijn hebben medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Dat blijkt ook uit het wervingsfilmpje waarin medewerkers vertellen waarom zij juist bij deze corporatie werken en wat ze verwachten van hun directeur-bestuurder. Dat moest iemand ‘zonder fratsen’ zijn.

Bij de selectie van kandidaten is vooral gelet op de motivatie. Ervaring bij een corporatie of als directeur-bestuurder was minder relevant. Uiteindelijk zijn vijf mensen uitgenodigd voor een uitgebreide kennismaking. Zij moesten zichzelf in een korte pitch voorstellen en vertellen waarom ze kozen voor Domijn.

Pitches
De manier waarop ze dat deden was geheel vrij. Deze pitches maakten al snel duidelijk welke kandidaten het best bij Domijn pasten. Aan het eind van de dag werd Wilma van Ingen (rechts op de foto) unaniem gekozen als nieuwe directeur-bestuurder.

Manager Advies & Organisatie Nicole Olde Riekerink (links op de foto) is trots op de procedure en zeer tevreden met de nieuwe directeur-bestuurder.

‘Deze manier past heel goed bij onze organisatie. We hebben intensief samengewerkt met de raad van commissarissen en veel tijd geïnvesteerd in het opstellen van het profiel. Hierdoor is de selectie heel soepel verlopen. De hele procedure was in lijn met wie Domijn is. Net een tikkie anders. De communicatiestijl was dan ook persoonlijk en informeel. Want zo doen wij dat bij Domijn.’

Fit & propertoets
Nadat Domijn voor Wilma van Ingen had gekozen volgde nog een officiële procedure met een fit & propertoets door de Autoriteit woningcorporaties. In januari 2019 kon zij aan de slag. Ze begon haar inwerkperiode met een persoonlijk gesprek met alle 220 medewerkers.

Meer weten? Mail Nicole Olde Riekerink.

tekst: christine van eerd