Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Slimme verhuisketens dankzij computermodel

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Helderheid over schoonmaak
2. Cijfers op één plek
3. Zoektocht naar betaalbaar wonen
4. Zoektocht naar betaalbaar wonen
5. Slimme verhuisketens dankzij computermodel
6. Deur open met je mobiel
7. Bliksemsnel akkoord voor verduurzaming
8. Virtuele corporatiemedewerker komt eraan

WoningNet experimenteert in de regio Amsterdam met een computermodel om verhuisketens met drie of meer sociale huurwoningen tot stand te brengen.

Ruim 2.000 huurders van Rochdale, de Alliantie en Ymere hebben zich aangemeld voor de proef. Ingrid Reetz van Ymere: ‘Dit grote aantal laat zien dat er veel behoefte is om te verhuizen. Er zijn circa 30.000 actief woningzoekenden die een sociale huurwoning hebben in de regio Amsterdam. Met slimme verhuisketens hebben deze doorstromers een extra kans omdat ze gekoppeld kunnen worden aan woningen die nog niet op WoningNet staan.’

Drie- en vierhoeksruil
Op basis van data over onder andere woonwensen, huidige woning en zoekgedrag berekende het model mogelijke combinaties voor een drie- of vierhoeksruil. Voor de pilot zijn tien verhuisketens nader onderzocht. De corporaties checkten of de woningen echt geschikt zijn; als een woning bijvoorbeeld bestemd is voor verkoop of verhuur in de vrije sector valt die af.

Bij drie verhuisketens hebben de corporaties geen bezwaren. De huurders zijn mensen die naar een andere buurt willen verhuizen of die een passender woning zoeken. Zij worden gebeld met de mededeling dat er een mogelijke match is. Als alle schakels in de keten positief reageren, kunnen ze elkaars woningen gaan bezichtigen.

Verhuisdag
Zijn de huurders enthousiast dan volgt dit najaar een grote verhuisdag. WoningNet en de corporaties hopen op een succes en willen deze methode dan verder gaan doorvoeren.

Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen en antwoorden over de proef. Of stuur een mail aan Ingrid Reetz van Ymere of Freja Aurik van WoningNet.

tekst: christine van eerd