Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Helderheid over schoonmaak

Slimmer en beter voor elkaar

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Helderheid over schoonmaak
2. Cijfers op één plek
3. Zoektocht naar betaalbaar wonen
4. Zelf een bestuurder zoeken en vinden
5. Slimme verhuisketens dankzij computermodel
6. Deur open met je mobiel
7. Bliksemsnel akkoord voor verduurzaming
8. Virtuele corporatiemedewerker komt eraan

Sinds een half jaar gebruikt Meerwonen in Oegstgeest een speciale app voor communicatie tussen huurders, corporatie en schoonmaakbedrijf. Dat scheelt heel wat klachten.

Waar vroeger in een portiek een papieren lijst hing met een overzicht van de schoonmaakwerkzaamheden, vinden de huurders nu een QR-code. Via een app op hun mobiele telefoon of computer blijven zij op de hoogte. De schoonmakers melden digitaal als het werk gedaan is.

Huurders die dat willen krijgen daarvan automatisch een seintje. Zij kunnen via de app aangeven als er iets over het hoofd is gezien, of als ze extra tevreden zijn over het geleverde werk. Het schoonmaakbedrijf kan daar weer op reageren.

Melden via de app
Als er problemen zijn, zoals een kapot stopcontact zodat stofzuigen niet mogelijk is, meldt de schoonmaker dat via de app en krijgt de corporatie daarvan bericht. Schoonmakers en huurders kunnen ook een foto plaatsen om meer duidelijkheid te geven over de situatie.

Na een pilot in één complex besloot Meerwonen deze digitale communicatie over schoonmaakwerkzaamheden in te voeren in alle complexen in Oegstgeest. In totaal gaat het om de algemene ruimten bij ongeveer 800 woningen.

De schoonmaker krijgt een gezicht
‘De klachten en opmerkingen zijn met rasse schreden verminderd’, zegt wijkbeheerder Peter Neuteboom. ‘We waren altijd veel tijd kwijt als huurders ontevreden waren over de schoonmaak. Nu zitten wij daar niet meer tussen. Voor de huurders is het heel transparant en de communicatie persoonlijker; de schoonmaker krijgt een gezicht.’

Voor een corporatie is de app TranspaClean gratis. De kosten van de app zijn voor het schoonmaakbedrijf waarmee de corporatie werkt.

Meer weten? Mail Peter Neuteboom van Meerwonen.

tekst: christine van eerd