Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 3-2019

Slimmer en beter voor elkaar

Bliksemsnel akkoord voor verduurzaming

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Helderheid over schoonmaak
2. Cijfers op één plek
3. Zoektocht naar betaalbaar wonen
4. Zelf een bestuurder zoeken en vinden
5. Slimme verhuisketens dankzij computermodel
6. Deur open met je mobiel
7. Bliksemsnel akkoord voor verduurzaming
8. Virtuele corporatiemedewerker komt eraan

Intermaris is in Purmerend begonnen met werkzaamheden om een flat met 105 woningen te verduurzamen. Twee maanden nadat het voorstel aan de bewoners was voorgelegd, ging 97 procent van de bewoners akkoord. Het geheim van dit succes? Een goed gezamenlijk voortraject, duidelijke communicatie en actieve persoonlijke benadering.

De galerijflat aan de Merwedestraat in Purmerend heeft na de verbeteringen energielabel A+/A++ en wordt helemaal gasloos. Voor de verbeteringen betalen bewoners een huurverhoging die lager is dan de besparingen op energiekosten.

Vorig jaar gingen technisch opzichters Ad Langedijk (op de foto) en Willibrord Huisman langs bij alle bewoners. Zij vertelden over de verduurzamingsplannen, bekeken de onderhoudsstaat van de woningen en vroegen naar de woonwensen.

Langs de deuren
Een groep bewoners heeft over de uitwerking meegedacht. Samen met de aannemer is een plan gemaakt waarbij er zo min mogelijk overlast zal zijn. Dat plan is gepresenteerd in een informatieboekje waarbij extra aandacht was voor duidelijkheid en leesbaarheid. ‘Daarna zijn we weer actief langs de deuren gegaan’, vertelt regisseur Wonen Sonja Kamp (niet op de foto).

‘We belden aan, vroegen of er nog onduidelijkheden waren en hadden extra formulieren mee om de akkoordverklaring meteen te laten ondertekenen.’

Intermaris heeft al bijna 2.500 woningen verduurzaamd. Dit draagt bij aan het doel om in 2020 gemiddeld energielabel B te hebben voor het hele bezit en in 2030 gemiddeld label A.

Meer weten? Mail Sonja Kamp van Intermaris.

tekst: christine van eerd, foto: jeroen van kooten