Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2020

Column

Winst is uitgesteld verlies

Marco de Wilde is directeur-bestuurder bij Veluwonen in Eerbeek

2 minuten leestijd


In een sombere bui bedacht ik ooit dat winst maar een relatief begrip is. Feitelijk is winst niets anders dan uitgesteld verlies. Na de euforie volgt onvermijdelijk de tegenvaller. In de economie ging dat ooit in min of meer voorspelbare golven van de Bijbelse zevenjaarscyclus. Maar flitsgeld en intensieve internationale verknoping hebben ook dat op losse schroeven gezet.

Niets is meer zeker. Crises stapelen zich momenteel in hoog tempo op. Neem een zelfstandig naamwoord, zet er crisis achter en je hebt een realistische combinatie: klimaat, euro, krediet, vluchtelingen, derivaten, beurs, woningmarkt, corona....

‘Wat mij bezighoudt is dat op de een of andere manier elke keer dezelfde winnaars weer boven komen drijven’

De rode draad in al deze crises is dat je mijn definitie van winst niet kunt omdraaien. Verlies is geen uitgestelde winst. Natuurlijk komen we ook weer door deze crisis heen. Wat mij bezighoudt is dat op de een of andere manier elke keer dezelfde winnaars weer boven komen drijven.

Het is als de Nederlandse voetbalcompetitie. De grote drie verkeren periodiek in crisis, maar worden ooit weer kampioen. De overige clubs dienen als eeuwig decor van verliezers. In het voetbal kan dat ongestraft. Iedereen wint wel een keer van het grote Ajax en is dan weer voor jaren tevreden.

Maar buiten de sportwereld ligt dat anders. Hoe lang kan je verliezers vergeten en winnaars in de watten leggen? Is de KLM echt zoveel waard dat ze als beursgenoteerde onderneming evenveel miljard krijgt als huurders aan verhuurderheffing meebetalen? Om van Booking.com nog maar te zwijgen?

‘Hoe lang kan je verliezers vergeten en winnaars in de watten leggen?’

Ooit betekende ondernemen risico lopen. Dat lijkt niet meer te gelden voor beursgenoteerde bedrijven. Voor hen geldt een nieuwe wet: winst is voor de aandeelhouder, verlies is voor de anderen. Betaald uit belastingopbrengsten waar door hen zelf niet aan is bijgedragen. De uiteindelijke oogst van dergelijk beleid is onvrede, aanwakkerend tot woede.

Je mag daarom hopen dat we de huidige crisis aangrijpen om een aantal morele bakens te verzetten. Te beginnen met een eerlijker verdeling van kansen en risico’s, winst en verlies. Niet voor niets betekent crisis zoiets als ‘keerpunt’ of ‘beslissing’.

In het post-coronatijdperk liggen alle uitdagingen weer open en bloot voor ons: verduurzaming, woningnood, betaalbaarheid. En heel veel onderwerpen die breder liggen dan de volkshuisvesting. Misschien kunnen we de definitie dan voor één keer omdraaien: verlies is uitgestelde winst.

marco.dewilde@veluwonen.nl