Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Pionieren met een natuurdak

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Panelen voor stroom én warmte bij Antares in Tegelen met grote voordelen voor bewoners
2. Inspiratie voor ketensamenwerking onderhoud van GroenWest en ketenpartners in Woerden
3. Bewust van energieverbruik bij OFW in Dronten dankzij prestatieafspraken
4. Pionieren met een natuurdak door Vestia samen met de gemeente Rotterdam

Bij de renovatie van de Peperklip in Rotterdam-Zuid wilden de gemeente en woningcorporatie Vestia iets extra’s doen. Voor de bewoners van de 549 huurwoningen en voor de klimaatbestendigheid van de stad. Het werd een natuurdak van wel 7.600 vierkante meter.

Een natuurdak gaat een stap verder dan een groen dak met sedumbeplanting. Een natuurdak biedt veel variatie en stimuleert de biodiversiteit. Bovendien helpt het tegen wateroverlast en zorg het voor verkoeling. Zo’n dak komt er niet zonder slag of stoot.

‘Een natuurdak levert meerwaarde voor leefomgeving’

Projectleider Bas van Schelt: ‘We dachten eerst aan een combinatie van zonnepanelen, waterberging en groen. Met de energieopbrengst hoopten we de investeringen rendabel te krijgen. Maar de Autoriteit wonen geeft geen groen licht voor levering aan het energienet. Na die teleurstelling zijn we gaan kijken wat er wél kon.’

Draagkracht en vrijheid
Een volgende tegenvaller was de sterkte van het dak. De betonnen constructie van het gebouw uit de jaren 80 bleek niet zo sterk als gedacht. Er was gemiddeld maar 40 kilo extra draagkracht. Opnieuw gaf het projectteam niet op. Nieuwe berekeningen lieten zien welke delen van het dak wél meer konden dragen.

Dat werd de onderlegger voor het ontwerp. Hiervoor werkte Vestia samen met vaste groenpartner Van der Tol en ontwerpbureau Hollandsgroen. Er is bewust gekozen voor samenwerking in een bouwteam waarbij de ontwerpers de vrijheid kregen binnen het beschikbare budget.

Meerwaarde voor de leefomgeving
Het eindresultaat bestaat uit vier thema’s: water, hout, grond en heuvels. Met sedum, kruiden, vaste planten, boomstammen en waterpoeltjes waar bijen, vlinders en vogels zich thuis voelen.

De positieve publiciteit die de Peperklip kreeg hiermee kreeg, noemt Van Schelt een goeie bijvangst. ‘Het is fijn dat bewoners ergens trots op kunnen zijn.’ Nog zo’n natuurdak realiseren ziet hij niet direct gebeuren: ‘Het kost geld en dat ligt nog steeds moeilijk bij ons.’

Maar hij roept andere corporaties op om het zeker te doen, vooral bij daken die in het zicht liggen. ‘Denk niet dat je eraan gaat verdienen, maar het levert echt meerwaarde voor de leefomgeving.’

Meer weten? Mail Bas van Schelt

Bekijk ook deze video-animatie over het natuurdak op de Peperklip.

tekst: christine van eerd