Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Panelen voor stroom én warmte

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Panelen voor stroom én warmte bij Antares met grote voordelen voor bewoners
2. Inspiratie voor ketensamenwerking onderhoud van GroenWest en ketenpartners in Woerden
3. Bewust van energieverbruik bij OFW in Dronten dankzij prestatieafspraken
4. Pionieren met een natuurdak door Vestia samen met de gemeente Rotterdam 

Woningen van Antares in Tegelen zijn na een flinke verduurzaming bijna energieneutraal. Belangrijk onderdeel zijn de speciale zonnepanelen op het dak. Deze PVT-panelen wekken niet alleen stroom op maar ook warmte. Dit heeft grote voordelen voor de bewoners.

PVT-panelen zijn zonnepanelen (PV-panelen) met aan de achterkant een extra thermisch systeem (de T) dat is aangesloten op een warmtepomp. Deze zorgt voor voorverwarming van het tapwater en de cv. Daardoor is minder energie nodig om dit op de gewenste temperatuur te krijgen.

Het thermische systeem gebruikt de warmte van de zonnepanelen en koelt deze tegelijkertijd af waardoor die panelen weer meer stroom kunnen opwekken. Daarnaast haalt het systeem warmte uit de buitenlucht. Dat kan ook op een bewolkte dag en zelfs ‘s nachts.

Foto: Richard Fieten

Gewilde woningen
Het PVT-systeem won de publieksprijs van de WarmteWissel, een prijsvraag van acht Brabantse corporaties. Antares paste het systeem toe bij de verduurzaming van vier woningen uit 1951.

Projectleider Rob Vrinzen: ‘Deze woningen met authentieke gevels zijn zeer gewild. Daarom hebben we de woningen geïsoleerd en voorzien van PVT-panelen. Dit systeem heeft als belangrijk voordeel dat er geen grote en soms luidruchtige warmte-unit in de tuin nodig is. Ze zijn makkelijk aan te sluiten op het bestaande verwarmingssysteem. Er is dus weinig overlast voor de bewoners en een hoog rendement van energieopwekking.’

‘Weinig overlast voor bewoners en een hoog rendement van energieopwekking’

Opbrengst volgen via een app
Huurders kunnen de opbrengst van hun panelen volgen via een app. Antares kijkt mee met hun verbruik en de opwek. Met dit monitoringsysteem kan Antares ook snel inspelen op eventuele storingen.

Vrinzen verwacht dat het extra energieverbruik vrijwel nihil zal zijn. Als dat inderdaad zo is, ziet hij goede mogelijkheden voor toepassing van de PVT-panelen op andere bestaande woningen. ‘De gehele verduurzaming kost circa 45.000 euro exclusief btw per woning. Daar heb je nog lang geen nieuwbouwwoning voor.’

Meer weten? Mail Rob Vrinzen van Antares.

tekst: christine van eerd