Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2020

Column

Buffer

Henk Peter Kip is directievoorzitter bij Mitros in Utrecht

2 minuten leestijd

Columns worden ruim voor publicatiedatum aangeleverd. Dat is in tijden van grote gebeurtenissen – zoals de coronacrisis – geen sinecure. Bij het schrijven over de actualiteit kun je bij publicatie een maand later de plank flink misslaan. Daarom houd ik afstand tot de gezondheidscrisis – hoe vol we daar ook op het moment van schrijven van zijn – en pak ik ‘de buffer‘ bij de kop.

Buffer, de financiële buffer wel te verstaan. Klinkt ouderwets, iets dat voorbije generaties verstandig achtten, maar al jaren achterhaald was. Onze overheid werd opgeroepen niet zo zuinig te zijn. De bestedingen moesten omhoog, de overheidsfinanciën waren immers meer dan op orde. Als je als corporatie goede ratio’s had, kreeg je toegeworpen dat je je leencapaciteit onvoldoende maatschappelijk in zou zetten.

‘We hebben een cultuur waar de zzp’er de hoogste maatschappelijke status heeft, zonder dat iemand vraagt of de risico’s wel te dragen zijn’

Het was trouwens ook vaak een oproep om in concrete projecten toeschietelijker te zijn, zodat andere partijen minder geld hoefden te investeren. Tot slot, hebben we een cultuur, waar de zzp’er de hoogste maatschappelijke status heeft, waarbij alles en iedereen de ondernemer uithangt of moet uithangen, zonder dat iemand vraagt of de risico’s wel te dragen zijn.

Door de coronacrisis weten we weer dat het fijn is een overheid te hebben, die in tijden van nood een grote buffer heeft om de ergste schokken op te vangen. Risico’s die elders in de maatschappij optreden en daar niet te dragen zijn, worden per onmiddellijk gecollectiviseerd. Gelukkig kan het, vanwege de buffers die Nederland in betere tijden heeft aangelegd.

De vastgoedmarkt gaat stagneren, zoveel is zeker. De roep om investeringen van corporaties om de bouw door te laten gaan, zal weldra klinken. Fijn dat er dan corporaties met buffers zijn, die daar gehoor aan kunnen geven. We moeten dat ook zeker gaan doen.

‘De vastgoedmarkt gaat stagneren; fijn dat er dan corporaties zijn met buffers’  

En dan de zzp’ers. Massaal verliezen ze hun werk en komen in problemen. Financiële buffers hebben ze maar heel beperkt (overigens – maar dat is een zijpad – ook vele bedrijven in het MKB blijken heel kleine buffers te hebben, je vraagt je af waar al die continuïteitsverklaringen van accountants dan op gebaseerd zijn).

De problematiek van zzp’ers zal leiden tot een herwaardering van het ‘vaste contract’. Ondernemen is leuk, maar eigenlijk vooral als het economisch goed gaat. Als de buffers klein zijn, is het spelen met vuur.

Kortom, we moeten weer van buffers gaan houden. Ze niet zien als saai en degelijk, maar juist als dynamisch en verstandig.

hkip@mitros.nl