Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2019

Slimmer en beter voor elkaar

4. Twintig jaar resultaatgericht samenwerken

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:
1. Gebiedsontheffing beschermde flora en fauna in Hilversum
2. Wikihouse in ’s-Hertogenbosch
3. Digitale corporatie qlinker in de regio Utrecht
4. Twintig jaar resultaatgericht samenwerken in Den Haag
5. Inspiratieboek bewonerscommunicatie bij verduurzaming
6. Schuldeiserscoalitie in Amsterdam
7. Huurdersorganisatie nieuwe stijl in Almere

Steeds meer corporaties kiezen voor resultaatgericht samenwerken (RGS) bij onderhoud en woningverbetering. De Haagse corporatie Staedion doet dit al 20 jaar. Het begon met schilderwerk en is steeds verder uitgebreid.

Bij RGS betekent langdurige samenwerking met vaste partners. De corporatie maakt geen bestek, maar afspraken over het eindresultaat. De gewenste kwaliteit wordt vastgelegd en de aannemer krijgt meer vrijheid om het werk uit te voeren.

Martijn Kors, manager Realisatie, is enthousiast. ‘RGS leidt tot meer kwaliteit van het schilderwerk. Dat controleren we bij oplevering en na zes jaar laten we het opnieuw meten door een onafhankelijk bureau.’

Bij nieuwbouw blijft de bouwer de komende twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud

Ook de kosten zijn gunstig. Staedion spreekt eenheidsprijzen af met de samenwerkingspartners. Hierdoor kan de corporatie ook in de huidige markt profiteren van betaalbare inzet van betrouwbare aannemers. RGS bij schilderwerk is inmiddels uitgebreid met duurzaamheidsmaatregelen als dubbel glas en ventilatie.

Voordelen voor huurders
Een integrale aanpak van het planmatig onderhoud heeft voordelen voor de huurders. ‘Omdat meer onderhoudswerkzaamheden worden samengevoegd, zijn we ze minder vaak tot last’, aldus Kors. Een volgende stap bij efficiënt vastgoedonderhoud en langdurige samenwerking is DBM (Design Build Maintain).

Bij een nieuwbouwproject blijft de bouwer de komende twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Staedion verwacht slimmere materiaalkeuzes omdat het risico bij de bouwer ligt.

Twee keer heeft Staedion getwijfeld of RGS de juiste weg was. In 2009 en in 2016 lieten ze onderzoeken of de kosten en de kwaliteit gunstig waren. Beide keren bleek dit het geval. ‘Dat leert ons dat je bij RGS over je horizon heen moet kijken en moet vasthouden aan de methode.’

Meer weten? Mail Martijn Kos.

Tekst: christine van eerd, foto: hollandse hoogte