Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2018

Goedemorgen

Sjraar Canjels

Corporatiebestuurder van De Voorzorg in Hoensbroek

3 minuten leestijd

Mensen goed laten wonen en je bedrijf goed leiden. Daar is de corporatiebestuurder verantwoordelijk voor. Sjraar Canjels is net overgestapt van PeelrandWonen naar De Voorzorg in Zuid-Limburg. Thuis aan de ontbijttafel vertelt hij over zijn eerste weken in zijn nieuwe baan. ‘De Voorzorg is een corporatie in ontwikkeling.’

Zijn eerste baan bij een woningcorporatie was in de tijd van de stedelijke vernieuwing. Sjraar Canjels was toen vooral in de wijken te vinden. ‘Een mooie tijd. Het heeft me laten zien hoe belangrijk het is dat bewoners contact met elkaar hebben, zodat ze elkaar kunnen helpen als dat nodig is. Dat heb ik in mijn latere functies altijd meegenomen.’ Sinds 1 februari is Canjels de nieuwe directeur-bestuurder bij Woningstichting De Voorzorg in Hoensbroek. 

De eerste weken loopt hij regelmatig mee met de wijkbeheerders. Omdat hij het woningbezit van de corporatie wil leren kennen, dat deels is verouderd en toe aan renovatie. Maar vooral om te zien hoe de mensen wonen. Hij vertelt over een ontmoeting gisteren met een oudere bewoner. ‘De wijkbeheerder en ik spraken hem in zijn tuin. Al is het maar een kort praatje, het is de start van contact.’ Dat is volgens Canjels wezenlijk voor het werken bij een corporatie. ‘Wij staan dicht bij de mensen. We komen gelegitimeerd bij ze binnen. Onze medewerkers krijgen zo een beeld hoe het met iemand gaat. Als er veel rommel ligt, kunnen zij meestal wel inschatten of er meer aan de hand is. De groep huurders die hulp nodig heeft bij het dagelijkse bestaan, wordt steeds groter.’

Trots
De Voorzorg beheert woningen in Heerlen, Hoensbroek en Brunssum. ‘Heerlen heeft bij veel mensen nog steeds een negatief imago. Dat beeld zat ook in mijn hoofd. Nu zie ik zaken die mij verrassen. Veel groen, veel parkjes en het is er opvallend schoon.’ Afgelopen week bezocht Canjels er Beersdal, een voormalige mijnwerkerskolonie – voor niet-Limburgers: met een klemtoon op de ‘ie’. ‘Dat zijn prachtige woningen. Aan de sfeer in de wijk zie je nu nog dat de mijnen voor meer zorgden dan alleen werk. Mensen zijn trots om daar te wonen.’

Trots. Het is een van de belangrijkste doelen die Canjels zich in zijn nieuwe functie heeft gesteld. ‘Medewerkers en huurders moeten weer trots kunnen zijn op De Voorzorg’, zegt hij. De corporatie heeft in behoorlijk zwaar weer gezeten. De Autoriteit woningcorporaties (Aw) oordeelde eind 2016 uiterst kritisch over onder meer het toezicht van de raad van commissarissen op de voormalig directeur en op diens aanbestedingsbeleid. De interim-bestuurder die Canjels voorging, startte al met de uitvoering van een verbeterplan. En er moet nog veel gebeuren. ‘De frequentie van de bezoeken van de Aw is nog hoog’, vertelt Canjels. Hij vindt het een goede zaak dat het toezicht van de Aw tegenwoordig meer gericht is op de governance, dus ook op aspecten als cultuur en gedrag.

Bouwplan
‘De Voorzorg was erg naar binnen gericht. De huurders moesten zich melden bij de receptie en die zat achter een glazen wand met een luikje. Dat is al veranderd. Nu is de rest van het kantoor aan de beurt. De medewerkers zitten straks niet langer alleen of met zijn tweeën op een kamer.’ Die zichtbare veranderingen zijn symbolisch voor de noodzakelijke cultuurverandering bij de corporatie, legt hij uit. ‘Het is een corporatie in ontwikkeling.’ Straks op kantoor buigt hij zich weer over het ondernemingsplan, een agendapunt op de bijeenkomst van het managementteam. ‘Voor ons is dat nu geen vierjaarlijks plan, maar een bouwplan van twee jaar. Daarin staat onder meer dat we met collega-corporaties uit de regio gezamenlijk de inkoop en de ketensamenwerking met marktpartijen bij het planmatig onderhoud gaan doen.’ Maar eerst loopt hij nog even snel naar de tuin en de grote volière in. Kijken of de vogels ook zin hebben in de nieuwe dag. 

Foto: Annemiek Mommers

SJRAAR CANJELS (57 JAAR)

DIRECTEUR-BESTUURDER VAN: Woningstichting De Voorzorg in Hoensbroek (bijna 3.000 woningen in Hoensbroek, Heerlen en Brunssum)

VERDIENT: bruto 7.400 euro per maand, exclusief onkostenvergoeding

RIJDT: Hyundai i30

THUISSITUATIE: getrouwd, twee uitwonende, studerende kinderen

OPLEIDING: TIAS, School for Business and Society

NEVENACTIVITEITEN: Onder meer lid raad van toezicht Kerobei, stichting voor primair onderwijs in Noord-Limburg en extern examinator Hogeschool Zuyd te Sittard.

Tekst: Marjon van weersch