Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2018

Commentaar

Omdat het moet

Marnix Norder, voorzitter Aedes

2 minuten leestijd

Heeft u ook minister Wiebes gezien voor die flipover? Buiten in de wind. Hij rekende voor hoe de gaswinning fors omlaag kan. De minister vulde zelf met viltstift de getallen in. Het is een kunst om ingewikkelde dingen simpel te maken.

Als er iets ingewikkeld geworden was, was het wel de discussie over duurzaamheid. Doelstellingen buitelden over elkaar heen. Het duizelde van de regelingen en akkoorden. Energielabel werd energie-index, CO2-uitstoot, warmtevraag en wat al niet meer. In het regeerakkoord vlogen de megatonnen ons om de oren. Er kwamen overlegtafels met overleg-subtafels.
En ineens besloot het kabinet de aardgaswinning terug te brengen naar nul. Over twaalf jaar al. Zo simpel als wat. Ogenschijnlijk simpel dan, want daar is nog heel veel voor nodig. Dat is echt allemaal nog niet te overzien.

Maar het creëert wel momentum. De boodschap is helder: we gaan dat echt doen. Omdat het moet. Voor Groningen en voor het klimaat. ‘Niet iedereen vindt dit leuk, maar dat hoort er helaas even bij’, voegde Wiebes er nog aan toe. Onze wereld verandert. We krijgen daar allemaal mee te maken. We moeten het samen doen.

Volgens mij hebben woningcorporaties een klein jaartje geleden een vergelijkbaar ogenschijnlijk simpel besluit genomen: ‘We weten nog niet precies hoe, maar we gaan ervoor zorgen dat al onze woningen CO2-neutraal zijn in 2050.’ En vervolgens zijn ze allemaal uit gaan zoeken hoe het kan. Een plan gaan maken. Want we gaan het echt doen.
Als al die plannen na 1 mei binnen zijn, kunnen we ze bij Aedes in Den Haag optellen. Dan is er nog heel veel niet te overzien. Maar we hebben wel een globaal beeld wat corporaties allemaal kunnen doen. En wat er nog meer nodig is. En wat dat alles kost.

Daar kan ik dan mee naar die Klimaattafels en naar het kabinet. Om trots te laten zien wat corporaties bijdragen. Om afspraken te maken hoe we dat samen met allerlei anderen waar gaan maken. Want we kunnen het niet alleen. We horen dan graag hoe het kabinet ons daarbij gaat helpen. Omdat het moet. Omdat we het samen moeten doen.

foto: jeroen poortvliet