Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2018

Huisvesters van het volk

Michael de Groot

1 minuten leestijd

Michael C.M. de Groot (1860-1935) treedt in de voetsporen van zijn vader, die zijn fortuin maakte in de jeneverhandel. Maar vanaf 1880 gaat het steeds slechter met die bedrijfstak. De Groot zoekt naar – renderende – manieren om zijn geld nuttig te maken voor de Schiedamse gemeenschap en tegelijkertijd de handel en industrie in zijn stad uit het slop te halen. In zijn visie vraagt dat om ‘standenverbroedering’: een zelfbewuste arbeidende klasse die samen met de notabelen de schouders eronder zet. Bij De Groot geen socialistische ideeën. 

Hij gelooft heilig in de coöperatie als bedrijfsvorm. Hij richt een Volkshuis op voor de ‘verheffing’ van arbeiders met cursussen, lezingen, excursies, toneeluitvoeringen en concerten. Hij richt een arbeidsbeurs op – de eerste in Nederland. Er volgen nog een coöperatieve drukkerij, een mandenmakerij, een bakkerij en de verbruikerscoöperatie Door Eendacht Sterker (DES) die tot ver na de Tweede Wereldoorlog een begrip is in Schiedam. Koop je in een winkel van DES dan deel je met zegeltjes plakken in het dividend. 

De Woningmaatschappij Samenwerking die De Groot in 1892 opricht is niet zo’n succes. Meer dan 17 woningen zal de Samenwerking nooit verhuren. De in 1903 opgerichte Vereeniging Volkshuisvesting, waarbij De Groot ook is betrokken, doet het beter. Het eerste woningbouwproject levert de vereniging op in 1906, hier op de foto. De woningen zijn nu een rijksmonument.

De stad Schiedam heeft in 2003 een onderscheiding naar De Groot genoemd: de M.C.M. de Groot-speld. De stad kent de onderscheiding toe aan personen die zich langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt op sociaal-maatschappelijk, cultureel, economisch of sportief gebied.

Meer over de geschiedenis van sociale woningbouw in de Canon Volkshuisvesting.

tekst: margriet pflug, foto: joris den blaauwen