Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2020

Slimmer en beter voor elkaar

Passieve woningen in Norg

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer deze voorbeelden:

1. Alle Drentse sociale huurwoningen bij elkaar
2. Natuurlijke drainage
3. Weer aan het werk
4. Huurders Bo-Ex kiezen voor zelfbeheer
5. Passieve woningen in Norg
6. Effectief rapporteren met RGS
7. Speels energiebesparen

Actium Wonen is gestart met de bouw van zestien passieve woningen in Norg (Drenthe). Dit zijn de eerste woningen van de woningcorporatie zonder cv-ketel of warmtepomp. De zeer energiezuinige woningen worden circulair gebouwd.

Een passieve woning is zeer goed geïsoleerd. Door de ligging op het zuiden kan zelfs de winterzon de woning verwarmen, maar ook lichaamswarmte en warmte van elektrische apparaten wordt goed vastgehouden.

Een slim ventilatiesysteem zorgt niet alleen voor verse lucht maar ook voor verwarming en koeling. Het ventilatiesysteem wordt gevoed met zonnepanelen, die ook zorgen voor warm water. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor elektriciteit voor bijvoorbeeld televisie en verlichting. Bij normaal gebruik zal de woning meer energie opleveren dan gebruiken.

Opnieuw te gebruiken
De woningen worden prefab gemaakt in houtskeletbouw met een kliksysteem. Hierdoor is de bouwtijd kort en zijn de woningen demontabel. De meeste materialen zijn opnieuw te gebruiken. De stikstofbelasting voor de omgeving is te verwaarlozen. 

Actium Wonen onderzoekt bij dit proefproject het comfort voor de bewoners en de onderhoudskosten. Die zijn naar verwachting laag door de onderhoudsarme materialen en vooral omdat er relatief weinig installaties aanwezig zijn in de woning.

Volg de bouw van de passieve woningen in Norg via de webcam.

De passieve woningen komen in een nieuwe woonwijk bij Norg. Ze waren in mum van tijd verhuurd: op de zestien woningen reageerden zeker tien keer zoveel mensen. ‘Dat komt deels doordat er al lang geen nieuwbouw meer is opgeleverd in Norg’, zegt projectleider Johnny de Vries.

‘Maar er zijn ook bewoners die bewust voor deze passieve woningen hebben gekozen. Er is veel belangstelling van andere corporaties en gemeenten voor deze manier van duurzaam en circulair bouwen.’ De nieuwe huurders kunnen begin mei verhuizen.

Meer weten? Mail Johnny de Vries van Actium Wonen.

tekst: christine van eerd