Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2018

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

3 minuten leestijd


Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen ze door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Alphen aan den Rijn, Nijkerk en Panningen.

DOELEN EN RESULTATEN IN DIGITAAL INSTRUMENT

Woonforte heeft het afgelopen jaar een missie, visie en strategie opgesteld en uitgewerkt in het jaarplan voor 2018. Het geheel is compact bijeengebracht in een digitaal instrument op de website. Volgend jaar verschijnen hierin ook de resultaten van de woningcorporaties.


De fusie van wonenCentraal en Trifolium was aanleiding voor een nieuw ondernemingsplan. Woonforte (11.000 huurwoningen in Alphen aan den Rijn) begon met inspiratiesessies en ontwikkelde samen met interne en externe betrokkenen stapsgewijs een missie, visie en strategie die aangeeft hoe de corporatie wil bijdragen aan een betere wereld. Woonforte vertaalde dit vervolgens in concrete acties.

‘Natuurlijk maakten we vroeger ook jaarplannen en jaarverslagen’, zegt Suzan Knipp, manager Strategie, vastgoedsturing & communicatie. ‘Maar met deze tool maken we in een keer inzichtelijk waar we voor staan. Het werkt twee kanten op: we maken ideeën concreet en we kunnen aangeven waarom we iets doen. De gewenste resultaten zijn geformuleerd en daarover gaan we ons volgend jaar verantwoorden.’

De digitale tool is eind 2017 op de website geplaatst. Individuele huurders zullen het niet heel uitgebreid bekijken, denkt Knipp. Maar de huurdersorganisatie en gemeente zijn wel enthousiast. Om zo’n tool te maken, moet je doelen kort en bondig verwoorden. De applicatie is geïntegreerd in de website. Zo is-ie altijd bij de hand.

PRAKTIJKERVARING VOOR PRAKTIJKONDERWIJS

Leerlingen van een school voor praktijkonderwijs helpen Woningstichting Nijkerk (WSN) met opruimklussen. De leerlingen doen werkervaring op buiten school en medewerkers van WSN houden meer tijd over voor ander werk voor een goed woon- en leefklimaat.


Een team van drie leerlingen met een begeleider haalt grof vuil dat is achtergelaten in algemene ruimtes en rondom de flats op bij beheerders. Het opruimteam brengt het met een bus naar een afvalverwerker. WSN betaalt de kosten voor de vuilstort, lokale ondernemers de bus. ‘Dit is een manier om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in te vullen’, zegt leefbaarheidsmedewerker Alie Vierhouten. ‘Een bijkomend voordeel is de bewustwording bij leerlingen dat rommel weer rommel aantrekt.’

De samenwerking begon in oktober en de eerste ervaringen zijn positief. Op termijn wil WSN de opruimteams in meer complexen inzetten. Woningstichting Nijkerk heeft meer maatschappelijke samenwerkingsprojecten. Zo ligt de postbezorging bij een sociale onderneming die cliënten begeleidt richting arbeid. Daarnaast zijn er gesprekken over het tuinonderhoud.

SIMPELE HANDIGHEIDJES IN HUIS VAN MORGEN

Al 2.000 mensen bezochten het Huis van Morgen in Panningen. In deze voorbeeldwoning zijn allerlei verbeteringen te zien, die langer thuis wonen mogelijk maken. Geen hightech maar kleine slimmigheidjes.


‘Je moet er maar opkomen’, zegt Inge Nabbe, senior medewerker Leefbaarheid van Wonen Limburg. Samen met gemeente Peel en Maas, twee zorgpartijen en de Rabobank nam de corporatie drie jaar geleden het initiatief voor de voorbeeldwoning Huis van morgen. Twee projectleiders bedenken steeds nieuwe verbeteringen, die huurders of hun mantelzorgers zelf kunnen toepassen. Rode tape langs de deur en de deurklink, zodat die goed vindbaar is voor slechtzienden. Lades onder de wasmachine voor wassen zonder bukken. Klossen onder het bankstel. ‘Het Huis van Morgen klinkt misschien futuristisch, maar dat is het juist niet’, zegt Nabbe. ‘De kracht zit vooral in de superslimme, goedkope en makkelijk toepasbare ideeën.’


De initiatiefnemers en donateurs delen de kosten. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen aan ouderen, hun mantelzorgers, maar ook professionals en studenten. Wonen Limburg stelt de woning beschikbaar. Nabbe: ‘Dat doen we natuurlijk niet zomaar. We zijn overtuigd van het nut van de laagdrempelige voorbeeldwoning.’  

TEKST: CHRISTINE VAN EERD