Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2018

Huisvesters van het volk

Jan Duiker

1 minuten leestijd

Monumenten? Architect Jan Duiker (1890-1935) heeft er helemaal niets mee. Hij wil bouwen wat voor het moderne leven noodzakelijk is. Wat je niet meer nodig hebt breek je af. Vanaf de jaren twintig is Duiker een warm voorstander van hoogbouw om arbeiders betaalbaar te huisvesten. Hij schrijft er veel artikelen over en een pleitschrift aan de gemeente Amsterdam. Maar hij krijgt geen kans zijn hoogbouwideeën uit te voeren. Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn de geesten daar rijp voor.

Zonder het zelf te willen heeft Duiker uiteindelijk toch een aantal monumenten op zijn naam, waaronder het Karenhuis in Alkmaar. Het is een van de eerste bejaardenhuizen in Nederland en Duikers eerste bouwwerk. De Vereeniging voor Volkshuisvesting in Alkmaar (VVA) schreef daarvoor in 1916 een prijsvraag uit, naar een voorbeeld van de Deense architect Karen Petersen. ‘Ouden van dagen’ kunnen er helemaal zelfstandig wonen in een beschermde omgeving. Het was zo’n revolutionair idee in die tijd, dat het de VVA aanvankelijk wat moeite kostte om er huurders voor te vinden. Extra vervelend vanwege financiële problemen: de kosten zijn te laag ingeschat, waardoor er te weinig Rijkssubsidie is aangevraagd. De VVA en de gemeente maken ruzie over wie verantwoordelijk is voor het tekort.

De 35 tweekamer- en 11 eenkamerappartementen raken toch verhuurd. In latere jaren is er zelfs een wachtlijst. Tegenwoordig heeft woningcorporatie Van Alckmaer het pand in beheer en heeft het in 2008 gerestaureerd. Naast individuele appartementen zijn er nu ook groepswoningen voor begeleid wonen met op de zolderverdieping een dagbestedingsruimte. Ook van iets ouds kun je weer iets nieuws maken.

Meer over de geschiedenis van sociale woningbouw in de Canon Volkshuisvesting.

Tekst: margriet pflug