Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2017

Mensen en Wonen

‘Ik wil mijn woning niet nog een keer kwijtraken’

2 minuten leestijd

Mohamed loopt zijn huurschuld in dankzij de preventiesamenwerking Vroeg Eropaf en voorkomt zo dat hij zijn huis wordt uitgezet.

‘Ik woon hier sinds 2008. Daarvoor was ik een tijdje dakloos, een vreselijke periode. Ik was vanwege schulden uit mijn huis gezet. Dat was echt een ramp, ik had helemaal niets meer. ’s Nachts sliep ik bij HvO Querido, maar ’s morgens om zeven uur stond ik weer op straat. Uiteindelijk kreeg ik de boel weer op de rit en vond deze woning. Mijn huis is echt mijn alles. In deze buurt is veel armoede. Het is triest dat dat in Nederland bestaat. Als kind had ik twee krantenwijken, toen voelde ik me rijk. Toen ik deze woning had gekregen, ging het een tijdje goed. Maar vorig jaar stopte mijn uitkering. Steeds meer deurwaarders kwamen aan de deur. De huur ben ik zo lang mogelijk blijven betalen, want ik wil mijn woning niet nog een keer kwijtraken. 

Afbetalen
Toen ik twee maanden achterstand had, heeft Eigen Haard me aangemeld bij Vroeg Eropaf. Dat wist ik niet, maar ik vind het wel heel goed. Op een dag belde Linda hier onverwacht aan en ik liet haar binnen. Zij haalde me over om mee te doen aan Vroeg Eropaf. Ik heb wel eerder begeleiding gehad, maar daar voelde ik me behandeld als een kleuter. Linda is echt top, ze is er echt voor je. Inmiddels is mijn aanvraag voor schuldsanering de deur uit. In drie jaar ga ik alles afbetalen. De huurachterstand bij Eigen Haard is al een stukje minder. Ik ben nu aan het solliciteren; ik kijk naar wat ik kan en magazijnwerk is ook prima. Ik heb een wasmachine gekocht en train weer in de sportschool. Zo pak ik mijn leven weer op.’

DE WONING VAN MOHAMED

Mohamed woont alleen in een tweekamerwoning van 49 vierkante meter van Eigen Haard in Amsterdam-Noord. Hij betaalt 456 euro huur per maand. De woning is in 1987 gebouwd en heeft een WOZ-waarde van 130.000 euro.

TEKST: CHRISTINE VAN EERD, FOTO: JEROEN VAN KOOTEN