Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 1-2017

Huisvesters van het volk

Han van Loghem

1 minuten leestijd

Als bevlogen socialist loopt de Haarlemse architect Han van Loghem (1881-1940) warm voor het idee van de tuinstad. Waarin de grond van de gemeenschap is en arbeidersgezinnen in een laagbouwwoning wonen, zodat kinderen ‘in blijheid in de natuur kunnen opgroeien’. Zelf is hij zoon van een bemiddeld bollenkweker en de eerste jaren als architect bouwt hij vooral villa’s voor vrienden en relaties van zijn vader. 

Vanaf 1917 krijgt hij in verschillende opdrachten in Haarlem en Amsterdam de kans om zijn socialistische idealen gestalte te geven in arbeiders- en middenstandswoningen. Voor de bouw neemt hij het liefst coöperaties van vaklieden in de arm in plaats van traditionele aannemers die hun bouwvakkers uitknijpen. De idealist Van Loghem verandert zelfs zijn eigen architectenbureau in een coöperatie zodat ook zijn tekenaars en bouwopzichters kunnen delen in de winst – overtuigd als hij is dat het kapitalisme z’n langste tijd gehad heeft.

In Haarlem bouwt hij onder andere het buurtje Rosehaghe, hier op de foto. De 139 woningen zijn revolutionair in 1921: niet alleen door hun strakke vorm maar ook door de keuken, het kolen- en fietsenhok aan de straat. De woonkamer aan de achterkant kijkt uit op de tuin! In de pers raakte men er niet over uitgepraat.

Tegenwoordig is Rosehaghe een Rijksmonument. Het bijbehorende gemeenschapshuis is gemoderniseerd en onder de naam Het Zaeltje – passend bij de gemeenschapsidealen van Van Loghem – een ontmoetingsplek voor de buurt. Woningbouwvereniging Rosehaghe beheert de woningen nog steeds met een bestuur van vrijwilligers. En dat vinden ze een flinke uitdaging onder de huidige Woningwet. 

Meer over de geschiedenis van sociale woningbouw in de Canon Volkshuisvesting.

Tekst: Margriet Pflug, foto: Eline Hensen