Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 05-2017

Mensen en Wonen

‘Jong en ouder leert hier anders tegen elkaar aankijken’

2 minuten leestijd

Henk (69) en Lenie (65) van Kouwen ruilden deze zomer hun eengezinswoning in voor een appartement in Beuningen. Ze wonen daar in een gemengd complex met ouderen en jongeren zoals buurman Paul en zijn vriendin. ‘We hebben geen moment spijt gehad’, zegt Lenie.

‘Vanochtend zat ik weer even op het balkon. Dan zie ik de jongere bewoners vertrekken om naar hun werk te gaan. Rond zes uur komen ze een voor een weer thuis. Die levendigheid vind ik heerlijk. Ik ben er erg blij mee dat Standvast Wonen een deel van de appartementen in dit complex aan jongeren toewijst. Ik hoor het ook van andere bewoners. Ook de mensen die bij ons op bezoek komen, reageren enthousiast. Dit is veel leuker dan wonen in een complex met alleen maar senioren. De jonge bewoners houden rekening met hun oudere buren. Laatst gaf een jongeman een housewarming party. Dat kwam hij van tevoren keurig aan de buren vertellen. Kijk, dan ontstaat er veel minder snel irritatie. De jongeren die hier wonen zijn vooral twintigers. Als er kinderen komen, zullen de meesten wel verhuizen. Voor een gezin zijn de appartementen te klein. Ik hoop wel dat er dan jongeren terugkomen. Dit hebben wij via de bewonerscommissie ook aan de woningcorporatie laten weten. Het is belangrijk dat die leeftijdsmix in stand blijft. Ik denk dat jong en oud hier anders tegen elkaar leert aankijken. We respecteren elkaar wat gemakkelijker met al onze onhebbelijkheden. Eigenlijk denk ik dat we de wereld zo samen een heel klein beetje kunnen verbeteren.’ 

Foto: Bart van Dieken

Het echtpaar Van Kouwen woont in appartementencomplex De Hutgraaf in Beuningen van woningcorporatie Standvast Wonen. Ze betalen hetzelfde bedrag aan huur als in hun vroegere eengezinswoning: 556 euro. Dat is een van de afspraken uit het project Van groot naar beter. Vanuit dat project worden senioren gestimuleerd om naar een beter passende woning te verhuizen. Ouderen kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen en er komen eengezinswoningen vrij voor jongere gezinnen.

tekst: marjon van weersch, foto: bart van dieken